"Ministrul Justiţiei a reuşit prin rezultatele negative remarcabile să ne demonstreze că se poate ca procesul legislativ să fie şi mai netransparent, şi mai neclar decât până acum. Niciodată nu am avut o astfel de procedură viciată de legiferare", a spus preşedintele României.
Preşedintele Iohannis a mai spus că ministrul Justiţiei a venit cu un pachet de legi pentru care a primit toate avizele negative. "Acesta nu s-a lăsat şi a mers mai departe. S-a dus în Parlament fără drept de iniţiativă legislativă, îşi dă fizic toate proiectele din mână, iar parlamentarii din coaliţia de guvernare le prezintă ca şi când le-ar fi făcut ei. Aşa nu se legifereaz", a spus preşedintele Iohannis.
"Dacă ne uităm la conţinut, cu siguranţă, unele prevederi sunt bune, oportune şi necesare. Însă de la a corecta legislaţia, ceea ce ar fi fost un lucru bun până la urmă, la o ciopârţi este o cale lungă pe care nu ar trebui să o parcurgem", a mai spus şeful statului.
Întrebat dacă este îngrijorat de redefinirea abuzului în serviciu, Iohannis a declarat că aude tot felul de teorii în spaţiu public: "Nu pot să nu spun că mă tem şi aici de ciopârţiri ale legislaţiei. Mă gândesc la prag. Nu cred că trebuie să existe un prag valoric pentru abuzul în serviciu".
Preşedinţele ţării a mai spus că un demnitar poate face şi un abuz în dauna intereselor publice, ceea ce este greu de cuantificat. "Buna credinţă este greu de găsit în toata dezbaterea pe care o avem", a completat Klaus Iohannis.
Întrebat dacă are încredere în ministrul Justiţiei că va face ce trebuie în ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, Iohannis a afirmat că "pur instituţional v-aţi aştepta să spun că am toate încrederea, dar experienţa ultimelor luni nu îmi permite să spun aşa ceva". De asemenea, în ceea ce priveşte Inspecţia Judiciară, Iohannis a afirmat că, ca opinie personală, aceasta ar trebuie să rămână la CSM: "În Constituţie scrie sec: CSM e garantul independenţei justiţiei. Principiul e unul ancorat în Constituţie: CSM reprezintă justiţia, nu Parlamentul. Parlamentul legiferează. Sistemul judiciar aplică legea. Aceste lucruri nu pot şi nu trebuie amestecate".
În ceea ce priveşte efectele legilor justiţiei asupra României, Iohannis a precizat că obiectivul lui principal este reprezentat de păstrarea independenţei şi a eficienţei justiţiei. "Ca să păstrăm aceste lucruri, se poate discuta despre modificări ale legislaţiei. În faza de acum, când nu mai ştim cine ce a propus, nu aş face asemenea evaluări. Sper că din dezbaterea parlamentară să iasă legi care să facă bine justiţiei", a declarat acesta.
Klaus Iohannis a mai precizat că va fi foarte activ în acest proces legislativ şi va face uz de toate prerogativele prezidenţiale.
"Eu am încredere în justiţia românească. Justiţia trebuie să fie independentă de politic şi independentă să-şi facă treaba", a mai declarat Iohannis.
”Sunt dispus să folosesc absolut toate pârghiile şi prerogativele prezidenţiale pentru a interveni în acest proces, în sensul păstrării independenţei justiţiei. Tot ce este posibil şi legal şi constituţional poate şi va fi folosit de mine”, a afirmat preşedintele Iohannis.
El a spus că nu dă detalii pentru că acestea ţin de strategia sa politică. Întrebat în ce condiţii ar decide convocarea referendumului, preşedintele a răspuns: ”Asta o să aflaţi atunci când iau această decizie”.