"Este surprinzător faptul că o adresă cu un impact real pentru 6 milioane de consumatori din România, cumpărători de asigurări RCA, este ținută la secret de către autoritățile române," se spune în comunicatul UNTR.
Transportatorii susţin că Guvernul și Parlamentul doresc să elimine plafoanele impuse asigurătorilor, ca urmare a unei scrisori primite de la Comisia Europeană pe 19 iulie 2018, de punere în întârziere cu privire la normele referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).
"Și mai surprinzător este faptul că deși actuala conducere ASF a restabilit ordinea în piața RCA prin promovarea actualei legislații, (...) aceeași conducere propune modificări ce pot determina reintrarea în criză a pieței.
UNTRR se opune ferm modificării Legii 132/2017 în sensul eliminării tarifului de referință cât și a eliminării limitei de 25% a cheltuielilor administrative și de vânzare ale poliței de asigurare, incluse în tariful de primă.
Este cunoscut faptul că înainte de plafonarea tarifelor RCA și de intrarea în vigoare a legii 132/2017, unii asigurători aveau cheltuieli administrative uriașe de până la 80%, în condițiile în care acestea includeau cheltuielile aferente tuturor liniilor de business.
Potrivit statisticii UNTR, în 2016, înainte de plafonarea tarifelor RCA, acestea depășeau 5.000 de euro/an pentru un autocamion la clasa de bază B0 și chiar peste 10.000 sau 20.000 euro pentru cele care înregistrau daune, indiferent de valoarea acestora.
UNTRR solicită intervenția fermă, cât mai urgentă a Guvernului și Parlamentului pentru ca legislația RCA să nu fie modificată, dar și pentru desecretizarea scrisorii primite de la CE în data de 19 iulie 2018.