Într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, Guşă a sintetizat, în cinci puncte, efectele pe care le-ar putea avea documentul disidenţilor.
În primul rând, apreciază consultantul politic, "scrisoarea este un produs excepţional, este foarte bine scrisă, un produs editorial eminamente politic în care se vorbeşte, din nou, despre democraţie, despre priorităţi administrative, despre lucruri care ar trebui făcute. Sigur, o parte dintre cei care o semnează nu sunt nici ei convinşi de aceste lucruri şi o semnează doar ca să-i pună lui Dragnea o oglindă în faţă. Prioritatea pe care o avem astăzi este să stârpim această calamitate numită Dragnea şi ai săi şi atunci cei care au semnat se raliază unui curent pozitiv din societate şi de aceea nu sunt blamaţi."
În al doilea rând, consideră Guşă. acest document este semnul că "PSD doreşte să-şi recâştige partidul, pentru că acest grup Dragnea-Vâlcov-Teodorovici nici reprezintă oamenii din partid, primii doi vin din PD-ul lui Băsescu, Teodorovici a ajuns pe filiera PNL, unde a fost adus de Tăriceanu. Ei sunt nişte venetici care, într-un mod conjunctural, au ajuns să hotărască deciziile PSD. Grupul PSD-iştilor adevăraţi pare să se fi trezit şi vrea să recupereze partidul şi pârghiile puterii. Un partid, cel mai mare şi organizat, dar şi singurul care deţine puterea, dă un examen, dacă au înţeles care sunt priorităţile României, dacă au înţeles că şoferul pe care l-au ales, respectiv Dragnea, întoarce maşina în sens invers faţă de cel pe care românii, atât cei din ţară, cât şi cei mulţi din diaspora l-au ales."
Al treilea punct subliniat de Cozmin Guşă în analiza sa este că, după un asemenea document, PSDragnea a pornit pe un drum fără întoarcere şi nu este un lucru atât de dramatic. "Sigur, mai sunt oameni din structuri, care ţin de baronii care încă îl susţin pe Daddy, dar când va fi cazul vor schimba tabăra, ei îl sprijină pe Dragnea, un mort politic în acest moment, să mai întârzie predarea puterii".
"Procedura este foarte simplă, pentru că orice partid este guvernat de acest tip de reprezentare în care majoritatea se poate întoarce împotriva liderului, chiar dacă acesta rămâne în funcţie. Aşa se face că, dacă această scrisoare va genera o majoritate în CEx, aceasta, fără un lider formal, sau informal, va deveni partener de discuţie atât la nivelul coaliţiei de guvernământ, cu opoziţia, cât şi pentru preşedintele Klaus Iohannis. Practic, de la Iohannis în jos, toată lumea trebuie să țină cont de acestă majoritate, din partid, nu de un lider care nu-l mai reprezintă," a explicat consultantul politic.
Cel mai important efect este însă exact asupra primilor doi oameni în partid, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, consideră Cozmin Gușă. "Nu se pune problema rămânerii sau nu a lui Dragnea în partid. Conform statutului actual, el poate rămâne pe funcţie până la congres, probabil în primăvară. (...) Disidenții şi-au făcut un calcul, în cazul în care planul le reușește, să nu genereze un conflict politic şi mai mare, să guverneze prin Comitetul Executiv. Propunerea pe care i-au făcut-o Vioricăi Dăncilă, este statutară, dar nu se vorbeşte niciunde în scrisoare că va rămâne şi în fruntea guvernului. Probabil că scuza va fi că are prea multă treabă la partid. (...) Aşa ar putea apărea premierul euro-conform care să ne reprezinte odată cu preluarea preşedinţiei rotative a Uniunii Europene, pentru că Viorica Dăncilă este absolut incapabilă de acest lucru. Ea nici nu poate și nici nu trebuie lăsată să administreze cele 6 luni de președinție a UE. Nu știe limbi straine, geografie. Vă dați seam ce ar putea face?! În plan intern, PSD se va mulţumi cu acestă conducere de tip colectiv, dar cu un alt guvern, care să guverneze mai bine, fără să ne scoată de pe harta Europei" a concluzionat Cozmin Guşă.