Dezvăluită în mai 2016 de o anchetă a publicației Novaia Gazeta, existența acestor grupuri pe populara rețea de socializare VKontakte din Rusia (Facebook-ul rusesc) a provocat dezbateri aprinse în societatea rusă, unde tema sinuciderii este un subiect tabu.
Informația a ajuns până și în atenția Kremlinului: președintele Vladimir Putin și-a exprimat public îngrijorarea cu privire la acest fenomen, cerând o înăsprire a pedepselor pentru incitare la sinucidere, care acum se pedepsește cu trei ani de închisoare.
Conform Novaia Gazeta, din cei 130 de adolescenți care și-au pus capăt zilelor între noiembrie 2015 și aprilie 2016 în Rusia, mai multe zeci au făcut-o la instigarea bizară a unor "mentori" întâlniți în grupuri online închise, care afișează o simbolistică enigmatică și propagă cultul sinuciderii.
Dintre acești "mentori", unul singur a fost reținut pentru faptele sale: în noiembrie, Comitetul de Anchetă din Sankt-Petersburg a anunțat arestarea unui anume Filip Budeikin, 22 de ani. El este acuzat că a instigat la sinucidere 15 adolescenți prin rețeaua VKontakte.
Potrivit anchetatorilor, Budeikin, student la psihologie, a creat, sub diverse pseudonime, mai multe grupuri virtuale cu nume criptice, cum ar fi "Marea Balenelor' sau "F57".
Cu puțin timp înainte de arestarea sa, Budeikin a dat un interviu presei locale în care explica direct strategia sa de a atrage minori pe care îi califică drept "deșeuri biodegradabile" și "persoane lipsite de valoare pentru societate".
"În primul rând, trebuie sa creăm grupuri cu un conținut deprimant care să vă facă să vă scufundați într-o atmosferă specială. Apoi, oamenii ajung prin intermediul link-urilor într-un grup închis și, astfel, începe jocul", relatase el în acel interviu.
Tânărul a recunoscut că și-a incitat victimele să împărtășească informații cu caracter personal și să îndeplinească "sarcini", care se traduceau de multe ori prin acțiuni precum crestarea pielii sau automutilări.
"Am explicat pur și simplu unor persoane de ce unii oameni ar fi mai bine să moară. Nimic mai mult. Ele sunt cele care au luat decizia, nimeni nu le-a forțat", a spus el. "Am curățat societatea de aceste persoane", a adăugat Budeikin.
Potrivit Novaia Gazeta, unele "grupuri ale morții" exercită chiar și șantaj asupra membrilor, amenințând să atace rude ale acestora în caz de nesupunere.
Dezvăluirea existenței acestor grupuri a avut un ecou puternic în societatea rusă, având în vedere că rata mortalității prin sinucidere în rândul minorilor este de 20 la 100.000 de persoane, de peste trei ori mai mare față de media la nivel global, conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Delegatul special al Kremlinului pentru drepturile copiilor, Anna Kuznețova, a menționat în martie o creștere de 57% a ratei de suicid juvenil în 2016, atribuind această majorare "grupurilor morții", fără a dezvălui însă de unde are aceste cifre.
Fenomenul s-a extins, se pare, și în Ucraina vecină, unde autoritățile au raportat o înmulțire "semnificativă" a cazurilor de sinucidere printre adolescenți.
Poliția ucraineană, care a blocat în martie accesul la 500 de grupuri pe internet, a anunțat că primește "aproape 70 de alerte privind dispariția de minori zilnic, 20-30% dintre aceștia fiind implicați într-un grup al morții".
În pofida undei de șoc care a zguduit societățile rusă și ucraineană, numeroși experți estimează că fenomenul este mai puțin important decât pare, ei acuzând Novaia Gazeta că a transformat cazuri izolate în "legendă urbană" și că a exagerat influența acestor grupuri.
"Nu este primă dată când se provoacă panică prin informații despre o înmulțire a sinuciderilor în rândul minorilor (...) Statisticile nu confirmă' această tendință, susține demograful rus Evgheni Andreiev, citat de publicația Meduza.
Potrivit agenției ruse pentru statistică Rosstat, numărul de sinucideri a scăzut de fapt la toate categoriile cu aproape jumătate din 2005. Cifrele oficiale pentru 2016, inclusiv cele referitoare la minori, nu au fost încă publicate.