"În ceea ce privește importanța pe care o acordă Capitala Anului Centenar, anului Marii Uniri, sunt printre cei cărora nu le este rușine, nici atunci când ajung în străinătate, că sunt româncă, îmi iubesc țara, nu m-aș vedea trăind într-o altă țară, ci doar vizitând alte țări. (...) Nu găsim peste tot în lume ceea ce aveți aici: cetate, castel, gorun, Țebea (Cetatea Deva, Castelul Corvinilor, Gorunul lui Horea, cimitirul Țebea — n.r.). Sunt lucruri unice în lume și cred că trebuie să fie puse în evidență. În ceea ce privește Anul Centenar, am stabilit și cu domnul președinte, vor fi acțiuni care se adresează copiilor, tinerilor, studenților, și nu doar activități care se desfășoară în mediul academic și universitar. Vrem ca de Anul Centenar să se bucure întreaga țară (...). Am stabilit un set de acțiuni concrete, unele aici, altele la București", a declarat primarul general al Capitalei.
Gabriela Firea a arătat că acordul de cooperare semnat cu județul Hunedoara prevede o serie de acțiuni culturale care să arate conexiunile istorice între capitalele Daciei, Daciei Romane și București, lansarea unei monografii și a unor studii care să restabilească adevărul despre anumite momente istorice.
De asemenea, vor fi organizate expoziții și circuite turistice în puncte de interes precum Sarmizegetusa Regia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Mănăstirea Prislop, simpozioane și ateliere de creație pentru tineri.
La rândul său, președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a precizat că discuțiile pe tema proiectului comun intitulat "Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918" au început în urmă cu patru luni, interval în care grupurile de lucru din CJ Hunedoara și Primăria București au elaborat un program de evenimente care se vor derula în perioada 1 decembrie 2017-31 decembrie 2018.