Europarlamentare 2019. Președintele francez Emmanuel Macron și-a reiterat la Sibiu opoziția față de așa-numitul ”Spitzenkandidat”, procesul care presupune că președintele Comisiei Europene va fi candidatul familiei europene care întrunește cele mai multe voturi în alegerile europarlamentare 2019.
Acest proces, care l-a desemnat pe actualul șef al Comisiei, Jean-Claude Juncker, l-ar avea drept favorit actual tot pe candidatul PPE, germanul Manfred Weber.
Franța ar putea reprezenta o problemă. Macron a spus că dorește un candidat determinat să reformeze UE, ”cel mai bun candidat”, și nu neapărat unul slab, care să întrunească un compromis.
Adio ALDE. Un nou grup european apare pe scena politică. Cum mută partidele din România
Europarlamentare 2019: Ce este un Spitzenkandidat?
Președintele francez a mai spus că îl respectă pe Weber, dar nu se simte obligat în niciun fel de principiul Spitzenkandidatului.
Nici premierul Olandei nu și-a declarat susținerea pentru acest proces, un lucru de altfel normal - Rutte și Macron vor face parte cel mai probabil dintr-un nou grup liberal european.
Deocamdată, singurele familii care și-au desemnat un Spitzenkandidat sunt cea a popularilor europeni - pe Weber, și cea a socialiștilor - pe vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Europarlamentare 2019: cel vor liderii, ce vor alegătorii
Alături de Weber se situează Angela Merkel, al cărei partid face parte din PPE, dar, scrie Financial Times, este neclar deocamdată cât de dispusă este să lupte pentru el.
Politico: Summitul de la Sibiu, ”un cadou” pentru președintele Iohannis
În vreme ce unii lideri printre care președintele Parlamentului sau cancelarul Austriei au apreciat dramatic că renunțarea la principiul Spitzenkandidatului ar afecta democrație, opozanții, printre care premierul Luxemburgului, au fost mult mai pragmatici.
”Întrebați-i pe alegătorii mei. Nu au nicio idee cine este Spitzenkandidat vreunui partid”, a spus acesta Xavier Bettel.
Desemnarea președintelui Comisiei Europene este doar una dintre alegerile dificile ale liderilor UE. Oficialii trebuie să se înțeleagă asupra celorlalte posturi importante ale Comisiei, dar și în privința viitorului președinte al Consiliului European și al Băncii Centrale Europene.
Omul care va coordona procesul, Donald Tusk, a anunțat în acest sens organizarea unui summit la finalul lunii iunie.