"Mii de migranţi sunt masaţi la Izmir şi în jur (pe coasta turcă a Mării Egee) şi intenţionează să traverseze", a declarat adjunctul ministrului pentru protecţie civilă, Giorgos Koumoutsakos, pentru postul naţional de radio.
Marţi, 800 de migranţi au traversat marea de pe coasta turcă până la insulele greceşti din apropiere, iar miercuri alte 562 de persoane au făcut acelaşi lucru, potrivit cifrelor oficiale.
Rata sosirilor a crescut mult în ultimele două luni, ceea ce a dus la supraaglomerarea taberelor din Lesbos, Chios, Samos, Kos şi Leros.
Numărul migranţilor de pe aceste insule aproape că s-a dublat, de la 14.000 la 27.000, din luna aprilie.
Insulele greceşti au fost poarta de intrare a rutei balcanice pentru peste un milion de refugiaţi şi migranţi în numai zece luni din perioada 2015-2016.
În martie 2016, UE şi Turcia au convenit să limiteze acest aflux. Toţi cei care ajungeau în Grecia erau înregistraţi şi numai refugiaţilor li se permitea să rămână.
Această decizie şi închiderea frontierelor în Balcani a redus fluxul de migranţi de la câteva mii, la zeci pe zi.
Nu este foarte clar ce anume a provocat această creştere a numărului de migranţi. Oficialii de la Atena acuză Turcia, care a acuzat la rândul ei UE că nu a plătit ajutorul financiar pe care l-a promis.
Un număr de 38.598 de persoane au ajuns în Grecia între începutul anului 2019 şi data de 15 septembrie, mai mulţi decât în 2017 sau 2018, când s-au înregistrat 29.718 şi respectiv 32.494 de migranţi.