Klaus Iohannis a anunțat, într-o conferință de presă, că CSAT a avizat favorabil bugetele instituțiilor cu atribuții în securitatea națională, însă, înainte, a subliniat că proiectul guvernului este unul problematic și prea optimist.
"Un singur punct a fost pe ordinea de zi, care s-a referit la avizarea proiectelor de buget pentru ordonatorii din domeniul securității naționale. Este important de știut că acest aviz este obligatoriu și, ca atare, discuția a fost una aplicată și cu concluzii destul de clare. Vreau să fac câteva considerații mai generale. Guvernul a pregătit un proiect de buget pe care dorește să-l trimită în Parlament și, drept urmare, este nevoie de avizul CSAT. Acest buget al guvernului mi se pare problematic, acest buget prevede o creștere foarte mare a cheltuielilor și, după părerea specialiștilor și a mea, acest buget este prea optimist, este un buget supraevaluat fără să existe o explicație pertinentă pentru această creștere foarte mare. Vorbim de o creștere în jur de 15%. Chiar dacă considerăm că economia României va crește, o creștere atât de mare este greu de realizat", a spus șeful statului
În final, președintele țării a informat că, după ce premierul Grindeanu și ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, au dat asigurări că la rectificarea bugetară vor veni în completarea sumelor privind securitatea națională, CSAT a avizat pozitiv bugetele.
"În acest context, este cu atât mai greu de realizat de ce bugetele din domeniul securității naționale, în unele zone, au fost scăzute. Proiectul care ne-a fost prezentat prevede o alocare de 2% pentru bugetul MApN, ceea ce corespunde cu angajamentele în vigoare. Este important de subliniat că acest buget trebuie executat cu folos pentru România și pentru securitatea națională a țării. Mai simplu spus, este extrem de important ca acești bani să fie folosiți pentru programele de dotare pe termen lung care, realmente, duc la o modernizare a dotării în România. Bugetul pentru MAI este într-o zonă foarte apropiată cu cel de anul trecut, iar toate celelalte bugete sunt scăzute cu aproximativ 10% față de anul trecut. Am analizat toate aceste bugete și, în final, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate națională. Important de reținut este că guvernul, prin prim-ministrul și ministrul Finanțelor, s-a angajat ca la rectificarea bugetului să vină în completarea acestor sume acolo unde apar probleme, în special în domeniul salarizării personalului. Cu această remarcă a fost avizat proiectul de buget", a conchis Iohannis.
Bugetul Serviciului Român de Informaţii va fi cu 9,4% mai mic în 2017 decât în anul precedent, reducerile cele mai mari fiind la cheltuielile cu investiţiile şi în capitolul dedicat "ordinii publice şi siguranţei naţionale". Şi SIE, STS şi SPP vor avea bugetele reduse cu aproximativ 10%.
Iohannis a avertizat, joi, printr-o scrisoare trimisă premierului Sorin Grindeanu, că reducerea acestor bugete ar fi o "gravă eroare" şi ar fi un gest iresponsabil.
În CSAT, deciziile sunt luate prin consens, nu printr-un vot majoritar. Avizul dat bugetelor acestor instituţii este consultativ.
După şedinţa CSAT, Guvernul este aşteptat să se reunească într-o şedinţă de Guvern pentru aprobarea proiectului de buget, care va fi apoi transmis Parlamentului, pentru a începe audierile în comisiile de specialitate.