Liviu Dragnea şi-a aflat sentinţa în dosarul "Bombonica": a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru infracţiune de instigare abuz în serviciu,achitat pentru acuzaţia de fals. Totodată, s-a amânat pedeapsa din dosarul Referendumul, de un an de închisoare cu suspendare.
Ce pedepse au primit inculpaţii din dosar
Floarea Alesu, fost director general DGASPC Teleorman: trei ani şi 7 luni de inchisoare cu executare
Adriana Botorogeanu, fosta secretara PSD: 2 ani cu suspendare
Anisa-Niculina Stoica, fosta secretara PSD: 1 an cu suspendare
Bombonica Prodana, fosta sotie a lui Liviu Dragnea: amendă administrativă de 1000 de lei. Încetează procesul pentru infracţiunea de abuz in serviciu
Ionel Marineci, fost sef serviciu in cadrul DGASPC Teleorman: trei ani cu suspendare
Rodica Milos, fost director executiv adjunct DGASPC Teleorman: trei ani de inchisoare cu suspendare
Olguta Sefu, fost director executiv adjunct DGASPC Teleorman: trei ani de inchisoare cu suspendare
Valentina Marica, fost sef serviciu in cadrul DGASPC Teleorman: trei ani de închisoare cu suspendare, dar şi faptă prescrisă pentru fals intelectual
Nicusor Gheorghe, fost sef serviciu in cadrul DGASPC Teleorman: 1 an de inchisoare cu suspendare
Claudiu Balaban, fost sef serviciu in cadrul DGASPC Teleorman: trei ani de inchisoare
Decizia amânată pe 8 iunie, pentru 21 iunie
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au amânat, pe 8 iunie, pentru 21 iunie, sentința în dosarul "Bombonica", unde Liviu Dragnea este acuzat de DNA de instigare la abuz în serviciu. Potrivit Realitatea TV, amânarea a fost decisă după depunerea unui nou set de documente la instanță. Fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, este cea care a depus o parte din documente. Noi documente au fost depuse și de un alt inculpat din dosar. Judecătorii au precizat că trebuie să studieze documentele depuse, înainte de a stabili sentința.
Care erau acuzaţiile din dosar pentru Dragnea şi Bombonica
Șeful PSD și fosta sa soție, Bombonica Prodana, sunt printre cei acuzați că ar fi menținut ilegal în funcție la Protecția Copilului Teleorman două angajate care, de fapt, ar fi lucrat la sediul PSD.
Potrivit procurorilor, "în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă".
DNA a cerut 7 ani de închisoare. Dragnea spera la achitare
"DNA pentru mine vrea pe viaţă. Pentru mine şi alţi lideri politici. Am afirmat cu tărie nevinovăţia mea, am solicitat achitarea şi am mai spus că eu muncesc în folosul comunităţii de peste 20 de ani de zile", spunea, pe 15 mai, Liviu Dragnea.
Procurorii DNA au altă variantă în ceea ce privește soarta lui Liviu Dragnea. Anchetatorii au cerut șapte ani și jumătate de închisoare.
Cine îi judecă dosarul
Completul care judeca dosarul lui Dragnea este format din trei judecatori: Stefan Pistol (presedinte), Geanina Arghir si Constantin Epure. Cazul este in faza de fond a procesului, iar decizia pe care o vor da magistratii poate fi contestata la Completul de 5 judecatori de la Inalta Curte. Procesul angajarilor fictive la DGASPC Teleorman este pe rolul Inaltei Curti din 15 iulie 2016 si a avut 15 termene de judecata. Inalta Curte a amanat de doua ori pronuntarea in acest caz.