Lupta pentru putere continuă la Chișinău, la trei zile după ce socialiștii președintelui Igor Dodon și proeuropenii din blocul ACUM au format un guvern condus de Maia Sandu, guvern invalidat însă de Curtea Constituțională controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc. În vreme ce ambele guverne susțin că sunt legitime și legale, tot mai multe state își anunță susținerea pentru executivul Maia Sandu, format în urma alegerilor din februarie. După ce a emis o poziție apropiată de cea a lui Vlad Plahotniuc, prin ministrul Teodor Meleșcanu, România a venit marți cu o susținere a parlamentului ales în februarie. Realitatea.net transmite LIVE evenimentele de la Chișinău:
UPDATE: Deputații PSRM și ACUM au votat în prima lectură anularea sistemului mixt și revenirea la cel proporțional. Proiectul a fost susținut cu majoritatea voturilor.
Proiectul prevede, la fel, excluderea certificatelor de integritate, excluderea agitației în ziua alegerilor și revenirea la ziua tăcerii, dar și excluderea interdicției pentru diasporă de a vota cu pașapoarte cu termen de valabilitate expirat care conțin IDNP și cu buletine de identitate valabile.
UPDATE: Deputații fracțiunilor PAS, PPDA și PSRM se întrunesc într-o nouă ședință de Parlament. Pe ordinea de zi se numără anularea sistemului mixt de vot și stabilirea datei viitoarelor alegeri locale.
UPDATE: Ministerul român de Externe prezintă oficial o nouă poziție, diferită de cea exprimată luni de Teodor Meleșcanu. Concret, în vreme ce Meleșcanu susținea alegerile anticipate, MAE arată că recunoaște parlamentul ales în februarie. Adică același care a votat sâmbătă un nou guvern.
MAE face însă referire și la necesitatea păstrării parcursrului proeuropean, o mențiune necesară, în condițiile în care există temeri că socialiștii lui Igor Dodon ar prefera mai degrabă direcția estică.
Nu în ultimul rând, se face referire la necesitatea menținerii integrității teritoriale în contextul discuțiilor despre reglementarea dosarului transnistrean. Declarația integrală a MAE, aici.
UPDATE: Maia Sandu anunță că a vorbit la telefon cu Traian Băsescu și că acesta a asigurat-o de susținerea sa.
UPDATE: Noi probe video au apărut cu Igor Dodon când dictează lui Serghei Iaralov un apropiat al liderului democrat Vlad Plahotniuc formularea „federalizării” pentru documentul public. Dodon: „așa mi-a dictat kozak. Eu i-am spus hai să scrim deodată direct federalizare”, arată imaginile difuzate de Publika TV, televiziunea lui Plahotniuc.
UPDATE: Rusia susține că Plahotniuc i-a promis federalizarea Moldovei și orientarea spre Moscova. Mai multe aici.
UPDATE: Partidul Democrat anunță că anularea decretelor privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate pentru 6 iunie de către Igor Dodon nu au efecte juridice.
Potrivit vicepreședintelui PDM, Vladimir Cebotari, decretul semnat de Pavel Filip la data de 9 iunie deja a produs efecte juridice și a fost publicat în Monitorul Oficial. În acest sens, „efectele juridice și procedura declanșată” nu mai poate fi oprită.
UPDATE: Igor Dodon a anulat decretele semnate de Pavel Filip din 9 iunie privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea datei alegerilor parlamentare anticipate. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, notează Deschide.md.
„Am consultat fracțiunile parlamentare și am constatat împreună cu colegii că decretul semnat de domnul Filip privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor parlamentare anticipate din data de 6 septembrie nu corespunde normei constituționale. De aceea, astăzi am semnat decret de anulare a acestor decizii a domnului prim-ministru în exercițiu”, a declarat el.
UPDATE: Reprezentanții Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM) au venit cu o reacție oficială și o explicație despre cele trei decizii, adoptate în ultimele zile, care au fost contestate de o partea a opiniei publice și nerecunoscute de noua guvernare.
„CCM regretă atacurile vehemente la adresa sa și condamnă presiunile politice la care este supusă în ultimele zile.Într-un stat consolidat pe valorile democraţiei şi preeminenţei dreptului în care funcţionează o curte constituţională, hotărârilor şi deciziilor acesteia trebuie să li se acorde ponderea corectă, dat fiind rolul ei de unic interpret al Legii fundamentale”, se menționează într-un comunicat al CCM.
Reprezentanții instituției spun că CCM este singura autoritate independentă de orice altă autoritate, care se supune numai Constituţiei și că judecătorii Curții sunt inamovibili pe durata mandatului:„ Interpretările lor au forţă constituţională. Orice influență sau ingerință din partea clasei politice din ţară sau din exterior este inadmisibilă și trebuie tratată ca un atac asupra Constituției”.
De asemenea, ei mai spun că odată adoptată, o hotărâre sau o decizie, aceasta trebuie respectată și executată: „Ea este criticabilă doar pe baze ştiinţifice şi nu poate fi ignorată”.
UPDATE: A început ședința Consiliului Suprem de Securitate în noua componență, convocată de preșdintele Igor Dodon. Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, și Procurorul General, Eduard Harunjen, nu au venit însă la ședință.
UPDATE: Procuratura Generală s-a autosesizat și a pornit un proces penal în cazul finanțării PSRM, notează Deschide.md.
Deși în comunicatul de presă nu se spune exact care formațiune este vizată, deducem că este PSRM, pentru că anume acest partid a fost obiectul unor imagini video în care Igoro Dodon spune cp primea din Fderația Rusă câte 700 000 - 800 000 dolari lunar.
„Având în vedere multiplele adresări și solicitări de informații, parvenite în adresa Procuraturii Generale în legătură cu apariția în spațiul public a unor date, care pun la îndoială legalitatea finanțării unor formațiuni politice, Procuratura Generală vine cu următoarele precizări: Informațiile apărute recent în presă au servit temei pentru autosesizarea procurorilor și inițierea pe caz a unui proces penal. În procesul investigațiilor procurorii au demarat o serie de acțiuni în vederea elucidării obiective a circumstanțelor cazului, inclusiv au ridicat probe și au purces la audierea persoanelor. Pe măsura desfăşurării acţiunilor şi adoptării unor decizii procesuale, Procuratura va difuza informaţie suplimentară”, se spune în comunicatul procuraturii.
UPDATE: Viorica Dăncilă crede că trebuie să existe un punct de vedere comun cu privire la situația din Republica Moldova și îl va suna pe Klaus Iohannis.
„Eu cred că normalitatea e cooperarea interinstituțională și am spus mereu că din partea premierul există toată disponibilitatea de cooperare. Cred că dincolo de lupta politică România are nevoie de obiective unde să existe cooperare. Trebuie să avem punct de vedere referitor la Republica Moldova. O să vorbesc și cu MAE și cu Administrația Prezidențială. Aici nu cred că trebuie să avem o poziționare separată. Cred că trebuie să venim cu poziția României. E adevărat că se apropie campania pentru prezidențiale, și întotdeauna în timpul campanie lucrurile nu sunt tocmai calme. Cred că sunt premierul căruia i s-a cerut cel mai des demisia”, a declarat Viorica Dăncilă, luni seară, la TVR 1.
UPDATE: Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ar putea anula decretele semnate la 9 iunie de Pavel Filip, care se referă la dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor anticipate, anunţă Unimedia. Mai multe aici.
UPDATE: Franţa, Germania, Marea Britanie, Polonia şi Suedia şi-au anunţat luni susţinerea faţă de parlamentul Republicii Moldova, a cărui dizolvare a fost anunţată duminică în urma deciziilor Curții Constituționale, transmite AFP, citată de Agerpres. Mai multe aici.