O echipă de oameni de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a realizat un studiu în cadrul căruia a recoltat o mostră de neuroni excitatori de la voluntarii care au suferit intervenții chirurgicale pentru epilepsie.
Ulterior, cercetătorii au comparat viteza semnalelor care traversează ramurile neuronilor umani cu cele similare ale șobolanilor, astfel au descoperit o diferență în puterea semnalului care indică o procesare mai profundă.
Se pare că secretul inteligenței unice s-a aflat în tot acest timp chiar în celule creierului uman, care poartă semnale electrice într-un mod care ar putea crește semnificativ puterea neuronilor individuali.
Misterul inteligenței unice a oamenilor a fost elucidat
Studiul cercetătorilor de la MIT a fost publicat în jurnalul „Cell", iar potrivit acestuia neuronii seamănă în mod obișnuit cu niște ramuri de copaci care au rămas fără frunze. Aceste ramuri se numesc, de fapt, dentrite și au scopul de a colecta semnale de la alte celule pe care le transmit ulterior prin corpul celular către axoni.
Mai mult, ramurile au un rol esențial în prelucrarea informațiilor pe care le transportă, deci nu sunt doar simple conducte. Ca să înțelegi mai bine, te poți gândi la dentrite ca la niște tranzistori, care mediază semnalele prin amplificarea unora și blocarea altora.
„Oamenii nu sunt mai inteligenți doar pentru că au mai mulți neuroni și un cortex mai mare", a declarat Mark Harnett, cercetătorul principal al studiului. „În neuronii umani există o compartimentare electrică mai mare, care le permite acestor unități să fie mai independente, ceea ce ar putea duce la creșterea capacităților neuronilor unici".