Apelul în procesul lui Darius Valcov a început cu o amânare de aproape două luni, până pe data de 11 iunie. Darius Vâlcov a solicitat să își angajeze avocat!
Realitatea TV informează că "strategul din umbră" al PSD a evitat să dea ochii cu judecătorii Instanței Supreme și a fost reprezentat de un avocat din oficiu.
"Până la următorul termen să depuneți motivele de apel. Dacă există cereri de probatorii, să le depuneți până la termenul următor. Să vă exprimați opțiunea dacă vreți să fiți audiați în acest caz", a spus judecătorul citat de Ziare.com.
Apelul lui Darius Vâlcov urmează să fie soluționat de Completul 3 Penal - 2019 format din magistratii Luciana Mera, Ioana Bogdan, Lavinia Lefterache, Marius Foitos si Ana Hermina Iancu.
Luciana Mera - care se află și în completul care-l judecă pe Liviu Dragnea, se va pensiona de la 1 iunie și cel mai probabil urmează să fie înlocuită.
Darius Vâlcov, eminența cenușie a programului economic PSD și consilier al premierului Viorica Dăncilă, a fost condamnat în urmă cu mai bine de un an de Înalta Curte la 8 ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trafic de influență și luare de mită.
Motivarea sentinței din primă instanță, de aproximativ 300 de pagini, a fost publicată abia la un an și o lună după verdict. Darius Vâlcov a făcut apel, dar fără această motivare apelul nu putea începe.
Pe 8 februarie 2018, un complet de 3 magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), format din judecătoarele Silvia Cerbu, Simona Cîrnaru şi Maricela Cobzariu, l-a condamnat în primă instanţă pe Darius Vâlcov la 8 ani în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.
Potrivit deciziei instanţei, Darius Vâlcov a primit 4 ani pentru trafic de influenţă, 6 ani pentru spălare de bani, 2 ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor, rezultând astfel o condamnare finală de 8 ani.
Darius Vâlcov și-ar fi păstrat mita în lingouri de aur, se arată în motivarea sentinței lui Darius Valcov.
Detalii explozive din motivarea sentinței lui Darius Vâlcov
Darius Valcov a fost trimis în judecată, în mai 2015, pentru trafic de influență, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.
Alături de Darius Valcov sunt judecăți Lucian Petrut Șușală (fost șofer al lui Darius Valcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte și Constantin Tomescu.
Anul trecut de la sentința pe fond până la startul apelului a făcut ca una dintre infracțiunile din dosarul lui Darius Vâlcov să fie "spălată" de CCR.
Infracțiunea de spălare de bani prin dobândirea, deținerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârșirea de infracțiuni, sub forma autoratului, pentru care Darius Vâlcov a fost condamnat anul trecut la 6 ani de detenție cu executare a fost declarată, ulterior, neconstituțională de CCR – au declarat pentru g4media.ro surse judiciare.
Surpriza din apelul lui Darius Vâlcov
Darius Vâlcov a fost primar PDL în Slatina, ex-ministru PSD de Finanțe în Guvernul Ponta, iar acum este consilier al premierului și prieten cu liderul PSD, Liviu Dragnea (potrivit declarațiilor lui Vâlcov).
El este acuzat că ar fi luat mită ca să acorde contracte și ar fi provocat prejudicii de peste 9 milioane de lei, adică aproape 1,9 milioane de euro, însă instanţa de fond l-a găsit vinovat doar de o pagubă de 6,2 milioane de lei, adică 1,3 milioane de euro. Potrivit rechizitoriului, în acest dosar, Vâlcov are sechestru pe bani şi bunuri de peste 7,2 milioane de lei, printre care 3 lingouri de aur şi 172 de tablouri.