Dan Andronic este de părere că asistăm, în prezent la o resurecție a așa zisului "stat paralel".
"Florian Coldea a reușit să creeze un lanț de control pe care îl continuă și acum. Recent a fost văzut cu celebrul om de afaceri Buzăianu...Coldea, mai nou, e într-un turneu de promovare, și-a făcut firmă de consultanță, la ora actuală asistăm la o resurecție sau restaurație", a declarat Dan Andronic la emisiunea "Realitatea Românească", moderată de Octavian Hoandră de la Realitatea TV.
Directorul EVZ spune că fostul prim-adjunct al SRI le prezintă celor cu probleme penale o ofertă de consultanță: le spune că nu el i-a arestat, ci Laura Codruța Kovesi, "că el nu a vrut de fapt, ba dimpotrivă s-a opus și că lucrurile puteau să fie mult mai rele și că poate să-i ajute cu dosarele penale. Sunt oameni care-l cred. Pentru că este eficient: ați mai auzit de problemele penale ale lui Buzăianu? Nu. De ce? Cu 5 ani în urmă spuneau că-l fugăresc".
Potrivit lui Dan Andronic, sub conducerea lui Coldea s-a creat un mecanism care a inclus pe lângă serviciile de informații, politicieni, procurori și judecători. S-a creat un lanț de control care funcționează și azi.
"Acești generali care l-au avut în frunte pe Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, au creat sistemul. Modelul lui Coldea era Edgar Hoover, celebrul director al FBI care n-a ieșit din FBI decât cu picioarele înainte, schimbând nu mai știu câte președinți și miniștri ai justiției. Hoover a devenit simbolul șantajului și al intruziunii serviciilor de informații în politică, erau folosite dosarele. Sub conducerea lui Coldea s-a creat un mecanism care a inclus pe lângă serviciile de informații, politicieni, procurori și judecători. S-a creat un lanț de control care funcționează și azi", a explicat Andronic.
Instituțiile de forță au devenit în România privilegiate, adulate, mai bine plătite decât toate celelalte segmente din societate: medici, profesori etc.
"Momentul zero, când lucrurile au degenerat a fost acela când oamenii din instituții s-au crezut eterni pe funcții sau au dorit o rotație între ei: Maior devenea premier, Oprea șeful SRI, Coldea rămânea prim-adjunct, Ponta ajungea președinte. Dragnea pe vremea aia nu era, altfel primea și el ceva la împărțeală. Când politicul a intrat foarte adânc în jocul ăsta, lucrurile au degenerat. Oameni din instituții și-au închipuit, după modelul Hoover, că vor deține puterea prin instituții, indiferent de cine vine la putere. Mulți președinți au vrut să-l schimbe pe Hoover, dar se ducea cu un dosar la ei. Ne amintim că Băsescu a vrut să-l demită de două ori pe Coldea - prima dată în 2011 sau 2012 - și nu putu să o facă. Nu era târziu dacă o făcea atunci", a mai spus jurnalistul EVZ, cel care a realizat anul trecut seria de dezvăluiri "Operațiunea Statul sunt eu".
Faptul că Coldea a plecat de la conducerea executivă a SRI este un "act de eroism și o minune", consideră Andronic. Hellvig făcut unul dintre cele mai importante gesturi care s-au făcut din perspectiva normalității.
"Hellvig a rupt niște legături, să lași fără putere o construcție nu a fost pe placul multora. Dar construcția rămâne pentru că e formată din oameni... Sistemul creat a avut mare putere și mai are și acum. Ce s-a întâmplat de atunci până acum? A plecat un singur om, Kovesi, de fapt cu Florian Coldea. Kovesi a fost recuperată", arată jurnalistul.
Coldea era un om tăcut, își amintește Andronic de la întâlnirile pe care le-au avut împreună cu Maior: "O singură replică a avut memorabilă: Băi, Dane, noi avem numai interese, nu avem prietenii. Dar nu se dădea după copac. Îi puneai o întrebare și îți dădea un răspuns"
Potrivit lui Andronic, așa-zisa luotă anticorupție din toți acești ani a fost făcută selectiv, a fost o formă de epurare. Coldea a avea la un moemnt dat o listă de 100 de persoane care trebuiau eliminate din viața publică.
"Mare parte din dosare s-au dus pe apa sâmbetei. Au distrus niște oameni, e o experiență din care nu ai cum să ieși la fel. Nu i-am văzut personal stând la masă și discutând despre dosare. O singură dată Coldea mi-a spus despre o sentință care urma să fie dată unui personaj foarte important și acolo m-a trecut un fior pe șina spinării. M-am gândit dacă nu cumva și ceilalți au dreptate".
"Cred că va urma o restaurație, lucrurile vor fi mai rele decât înainte. Exist un clivaj major în societate care nu poate să ducă la ceva bun. Sunt pesimist din punctul ăsta de vedere", a mai spus Dan Andronic.