Rata lunară este indicatorul pe care orice bancă îl poate controla foarte ușor. Simpla extindere a perioadei de rambursare face ca rata lunară sa scadă foarte mult, creând falsa impresie că este un împrumut ieftin.
De exemplu, un credit de 5.000 lei acordat la o rată a dobanzii de 10%, are o rată lunară de 160 lei dacă este acordat pe 3 ani. Același împrumut acordat la o rată a dobânzii de 25%, dar pe o perioadă de 5 ani, are o rată lunară de numai 145 lei. Astfel, un împrumut de peste două ori mai scump, poate fi cosmetizat astfel încât să pară extrem de tentant. Pe lângă acest aspect, rata lunară nu reflectă costul total al creditului. Ea nu include comisioanele plătite la acordare sau comisioanele anuale, dacă este cazul.
De asemenea, nici rata dobânzii nu reprezintă un criteriu relevant pentru a compara costul creditelor. Multe bănci au transferat o parte din costul cu dobanda în comisioane.
Un indicator mai util decât cele menționate mai sus este DAE(dobânda anuală efectivă), care ține cont și de valoarea în timp a banilor astfel că, și din acest punct de vedere, este cel mai bun criteriu pentru a compara costul creditelor.