Sistemul prin care se stabilesc numele fenomenelor meteorologice a cunoscut, de-a lungul anilor, numeroase metode, uneori controversate. Până în 1950 denumirile uraganelor au fost inspirate din nume de sfinţi sau în funcţie de regiunea de formare, cu ajutorul coordonatelor de latitudine şi longitudine.
Pentru că uneori pronunţia lor era destul de dificilă, din 1953, furtunile tropicale din Atlantic au fost denumite după o listă emisă de National Hurricane Center. Lista însă conţinea doar nume feminine, aşa că în 1979 organizaţiile feministe din lume au pretestat împotriva acestei "discriminări", iar de atunci au fost introduse şi nume de bărbaţi.
Astăzi, singura instituţie acreditată să propună denumirile uraganelor, pentru toate zonele de pe glob, este Organizaţia Mondială pentru Meteorologie (MMO). În fiecare an, MMO adoptă un număr de 21 de nume, alternând feminin cu unul masculin, iar listele sunt refolosite la fiecare şase ani.
În cazul unui uragan devastator însă, MMO are dreptul să schimbe numele care urmează pe listă, cu condiţia ca acesta să înceapă cu aceeaşi literă.
Uraganul Irma a devastat Caraibele: 9 morți, insule întregi distruse - IMAGINILE CATASTROFEI
Irma s-a ridicat la nivelul celor mai pesimiste așteptări. Mica insulă Barbuda este ”cu greu locuibilă” și 95% din structurile sale sunt distruse sau parțial afectate.
Insula St Martin este aproape distrusă.
Bilanțul temporar este de 9 morți, dar mulți oameni sunt dispăruți, iar numărul deceselor va crește cel mai probabil.
Irma este acum, potrivit specialiștilor, cel mai puternic uragan din istorie din zona Oceanului Atlantic.