Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat, marți, că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au respins cererea de sesizare a Inspecției Judiciare (IJ) pentru a verifica modul în care DNA a anchetat emiterea OUG 13, dar și modul în care el a gestionat comunicarea după emiterea ordonanței.
"A fost un test binevenit pentru ceea ce înseamnă independența magistraturii și s-a dovedit cu adevărat, CSM este garantul independenței magistraturii. Au demonstrat colegii noștri că prin acest acest test noi luăm deciziile aici și reușim să gândim o strategie de independență a magistraturii care este absolut corectă. (...) Nu va fi sesizată, dar a fost un test bun pentru a se vedea dacă un membru al CSM poate să se exprime, să spună ceea ce gândește intim și cu sinceritate despre anumite situații care privesc sistemul judiciar", a precizat Lazăr, la ieșirea din sediul CSM, în legătură cu solicitarea de sesizare a IJ privind modul în care a gestionat comunicarea după emiterea OUG 13, scrie agerpres.ro.
Cu privire la cererea de sesizare a IJ pentru verificarea modului în care DNA a anchetat emiterea OUG 13, Lazăr a precizat că și acea solicitare a fost respinsă.
"Așteptăm motivarea deciziei CCR. Eu am precizat că magistrații procurori au urmat și au investigat exclusiv probleme penale care privesc această chestiune și colegii noștri au înțeles, au respins această propunere de a se face o cercetare disciplinară, care nu este binevenită acum, când este un dosar în curs și s-ar putea interpreta că ar fi anumite interferențe. (...) S-a respins de tot, adică au înțeles colegii noștri că a fost o investigație și este în curs o investigație care este generată de suspiciunea legitimă că s-au săvârșit niște fapte penale care trebuiau clarificate și ele sunt în curs de clarificare", a spus Augustin Lazăr.
Întrebat dacă au fost membri ai CSM care au votat pentru cercetarea sa de către Inspecția Judiciară, el a răspuns: "au fost minime sau numai unul".
Augustin Lazăr a reiterat că ancheta în dosarul privind OUG 13 va continua, adăugând că aspectele penale concrete nu sunt avute în vedere în decizia CCR.
"Ancheta în dosar fără îndoială că va continua. Noi trebuie să stabilim care este adevărul în această cauză și care sunt persoanele și împrejurările în concret în care s-au săvârșit niște fapte. Aspectele penale concrete ale cauzei nu sunt avute în vedere de către decizia CCR să fie blocată. Ancheta trebuie clarificată. Sigur, ancheta va avea loc în limitele stricte ale măsurilor care sunt stabilite de către decizia Curții. Motivarea CCR va stabili limitele de constituționalitate în care lucrează organul judiciar. Noi știm în principiu care sunt, în sensul în care nu avem ce să interferăm în activitatea altor puteri ale statului", a menționat Lazăr.