"O să încerc să întoarcem pe toate feţele acest eveniment unghiular care era aşteptat de foarte mult timp, dar unghiular pentru socitatea românească şi pentru evoluţia jocurilor în interiorului politicului care pe cale de consecinţă, aşa cum ştim, întrucât am observat pe pielea noastră în ultimii ani, ne afectează vieţile. Vreau să ne organizăm pe trei calupuri. Aş vrea să vorbesc în prima parte despre cum am ajuns aici, ce s-a întâmplat să ajungem aici. Apoi, în a doua parte să analizăm gestul de astăzi a lui Klaus Iohannis, respectiv ceea ce Laura Codruţa Kovesi a avut de spus, de ce, cum şi cu ce consecinţe, şi, în fine, la al treilea punct să vedem pe cinci categorii cam care ar putea să fie reacţiile, respectiv acţiunile de viitor. Cele cinci categorii sunt grupate aşa: cetăţenii României, în primul rând, Klaus Iohannis, Laura Codruţa Kovesi, sistemul de justiţie şi, la numărul cinci, partidele politice", a afirmat Cozmin Guşă.
1. Ce s-a întâmplat să ajungem aici
"La cum am ajuns aici ştim bine. În 2016, din diverse motive pe care le-am tot analizat, majoritatea politică, deci puterea în România, a fost preluată de către nişte penali, ca să îl citez pe Iohannis, care au promis public că vor face bine pentru România, dar, de fapt, gândul lor secret era să ajungă la acest sistem de subordonare a justiţiei, la acest sistem în care amnistia şi graţierea, chiar dacă nu sunt date implicit, vor funcţiona prin modificările la legile justiţiei şi averile şi avantajele lor dobândite ilegal din bugetele devalizate pe care noi le-am hrănit cu taxele pe care le plătim, toate acest lucruri pe care le au să rămână în picioare cu ceva sacrificii, unii plecaţi în Madagascar, alţii prin Costa Rica sau Panama, unii care se pregătesc să plece în Brazilia că este mare agitaţie pe acolo, dar noi practic de ceva vreme, de la preluarea puterii de către Dragnea şi ai săi, de fapt, asta trăim", a detaliat consultantul politic.
Acesta a mai spus că în tot acest interval, Laura Codruţa Kovesi a avut un loc individual. "Dacă despre Kovesi-a spus şi s-a demonstrat că a făcut parte dintr-un grup care astăzi este descris, într-un mod fals de către PSD, ca fiind statul paralel, dar noi ştim că a existat un stat paralel din care au făcut parte mulţi PSD-işti şi mai ales Dragnea, asta a fost un element care a dispărut din activitatea Laurei Codruţa Kovesi în mandatul lui Iohannis. Acolo, statul paralel pe care îl putem descrie prin anumite personaje, ca Băsescu la vârf, Maior, Coldea şi alţii, Dragnea, într-un fel sau altul, prin acele întâlniri informale care au fost şi demonstrate, au curpins-o şi pe Kovesi, dar după preluarea mandatului de Klaus Iohannis activitatea acelui stat paralel, fie că la SRI treburile s-au îndreptat spre normalitatea după venirea lui Hellvig, fie că Maior a plecat în SUA ca ambasador, fie că generalul Coldea a fost a mai stat o perioadă şi apoi a fost şi el obligat să plece, este clar că acel stat paralel nu a mai putut să funcţioneze şi Kovesi nu a mai făcut parte din el, dar bineînţeles că într-un fel pe care Kovesi a refuzat să îl admită a afectat-o, dând posibilitatea celor din această majoritate coruptă să o inventeze drept inamic major, maximal. Demonizarea Laurei Codruţa Kovesi a început exact atunci când cei din fostul stat paralele s-au retras în diverse alianţe subterane, cu Dragnea sau cei de pe lângă el, de la Băsescu, la Maior, Coldea şi aşa mai departe", a completat acesta.
Cozmin Guşă a mai spus că demonizarea a fost foarte simplă. "Nu ar fi reuşit prin argumente credibile pentru că nu prea aveau, dar folosind argumentanţii false şi spunând o minciună de foarte multe ori pe bateria de presă subordonată pe care o au, Kovesi şi-a căpătat aceasta imagine", a precizat acesta.
Întrebat dacă a greşit Kovesi că nu a dat explicaţii privind toate aceste incidente, Cozmin Guşă a spus că din punct de vedere public a greşit, din punct de vedere personal atunci când accepţi să stai la anumite mese, acel gen de evenimente pentru orice persoană publică care se respectă sunt evenimente care nu mai pot să fie evocate public. "Dar, din punct de vedere public, pentru că nu a dat acele explicaţii, într-un fel sau altul, iar fi adus într-o poziţie extrem de dificilă pe Maior, Băsescu şi Coldea, a afectat-o foarte mult şi i-a blocat practic o posibilitate de apărare publică în calea acestei demonizări", a răspuns consultantul politic.
Conform lui, tot în acest interval de timp, Iohannis, din 2016, la final, a rămas fără partener politic pentru contrabalans. "Practic, PNL care a fost condus execrabil de către doamna aceea blondă, Alina Gorghiu, după aceea de Raluca Turcan. Un Klaus Iohannis fără partener politic este un preşedinte care din start nu mai are forţă de impunere, iar dacă noi ne amintim foarte bine, victoria lui Iohannis din 2015 a fost o victorie prin care românii doreau un preşedinte care să nu mai semene cu Băsescu. Ponta semăna cu Băsescu, tocmai pentru că avea în spate toţi baronii, oamenii de afaceri, o chestie ciudată care subordona practic orice interes al statului cu interese de afaceri sau interesul personal al baronilor de a ocupa toată structura administrativă. Deci, de la Klaus Iohannis, practic, nu au fost aşteptări prea mari pentru că nu a avut partener politic. Atât el, cât şi Kovesi au avut un joc individual, au fost două persoane total izolate şi, din nefericire pentru ambii, şi fără posibilitatea unei chimie care chiar de la distanţă şi fără complicităţi să poată să îi facă să colaboreze pentru dezideratul cetăţenesc care înseamnă o ţară în care corpuţii să nu ne decidă viitorul. Asta a fost unul din elementele care le-au dat posibilitatea celor care vor să batjocurească legea să aibă practic o victorie de parcurs", a spus Guşă.
2. Ce s-a întâmplat azi
Klaus Iohannis
"Trebuie să îl analizăm pe Klaus Iohannis din două unghiuri, aşa cum se face: din punct de vedere instituţional şi din punct de vedere personal. Din punct de vedere instituţional, Iohannis nu putea să meargă mai departe cu cititul. Dacă mergea mai departe cu cititul, ignorând Curtea Constituţională a României, practic el angrena România într-un joc de totală impredictibilitate. Noi ştim toate detaliile noastre, dar din punct de vedere al partenerilor externi se analizează predictibilitate şi capabilitatea unui conducător de stat de a respecta regulile, pentru că dacă nu respecţi regulile la tine în ţară, înseamnă că într-o poziţie viitoară de preşedinte în exerciţiu al Uniunii Europene, nu o să o faci nici acolo şi atunci nu te mai califici. Instituţional se va discuta mult despre asta, practic Iohannis nu avea ce să facă dacă dorea să nu semene pe cei care îi critică şi batjocuresc legea, respectiv majoritatea PSD-ALDE, cu UDMR la pachet, cu parte din PNL, nu mai vorbim despre asta pentru că dosarele sunt atât de multe încât telespectatorii s-au speria dacă ar auzi ce nu se ştie public despre ceea ce există apropo de dosarele de devalizare a bugetelor pe care le au la purtător marea majoritatea a politicienilor români. Suntem o ţară calamitată politic, ce să mai vorbim", a mai spus Cozmin Guşă.
"Din punct de vedere personal, Klaus Iohannis a ales să îşi ducă lupta pentru al doilea mandat. Lupta pentru al doilea mandat, din ce văd eu, din felul în care s-a manifestat astăzi prin purtătorul de cuvânt, nu o vede ca o luptă pentru care să fie foarte bine pregătit astăzi. Şi cred că a luat în calcul că nu ar putea să reziste unei suspendări care ar veni cu tot armanentul din dotare, cu telenovele, semireale sau inventate despre trecutul, prezentul, prieteni, soţie, familie şi aşa mai departe şi cred că nu a dorit să intre într-un asemenea malaxor, calculând că nu are sprinijul necesar nici la nivelul politic, nici la nivelul vectorilor de opinie care mare majoritate s-au angajat ca lăutari la PSDragnea şi calculul pe care l-a făcut este acele că trebuie să stopeze pentru moment iminenţa suspendării pentru ca eventual să se poată pregăti. O greşeală pe care cred că a făcut-o şi pentru care ar merita să fie taxat este reprezentată de felul în care a ales să comunice acest lucru de mare importanţă pentru societatea românească, nu neapărat legat de persoana Laurei Codruţa Kovesi, ci legat de lupta anticorupţie, iar aceasta a fost identificată cu persoana Laura Codruţa Kovesi şi mai puţin cu DNA", a declarat acesta, adăugând că o luptă anticorupţie care este extrem de necesară nu se realizează doar printr-o singură persoană, ci printr-un sistem de legi agragate, oameni de încredere.
"Asta a fost Klaus Iohannis, iar când a fost ales românii s-au aşteptat la ceva diferit de Traian Băsescu şi, inclusiv azi, a acţionat diferit de Băsescu, în felul său cu un viitor pe care în acest moment şi-l va hotărî singur prin mişcările pe care le are în vedere din acest moment", a completat acesta.
Laura Codruţa Koveşi
"Am văzut-o în declaraţia de presă, este evident extrem de nemulţumită de decizia lui Iohannis, dar aici intervine aspectul instituţional şi cel personal. Din punct de vedere personal, Kovesi, fără să aibă o relaţie de complicitate pozitivă, legală, cu Iohannis s-ar fi aşteptat să fie apărată şi de aici un soi de frustare pe care a arăta-o. Din punct de vedere instituţional, a procedat corect, a venit cu o parte din procurorii DNA în spatele dânsei să ne anunţe că această instituţie poate să meargă înainte şi că ar avea capacitatea să lupte în continuare cu devalizarea statului român care deja nu mai este pe presupuse, este pe fapte repetate pe care le-am observat şi analizat în ultimul an. Am simţit şi o undă de ameninţare în tonul ei, probabil că l-a inclus şi pe Iohannis printre cei la care se va gândi în viitor într-un fel nu foarte plăcut. Momentul în care a spus: voi rămâne procuror, cu o pauză şi grimasă, le dă de înţeles multora că are nişte gânduri prin care să poate să îşi instrumenteze anumite răzbunări, porniri. Trebuie să marcăm un lucru aici,
Laura Codruţa Kovesi este, probabil, cea mai informată persoană din România despre fărădelegile multora. Deci Kovesi este, în acest moment, pentru foarte mulţi din statul român, un fel de bombă cu ceas şi cred că asta a şi dorit să le sugereze. Este evident că este un moment greu pentru Kovesi, să vedem cum se va aşeza şi care vor fi paşii în viitor", a mai spus consultantul politic.
Cozmin Guşă a mai spus că în România nu se regăsesc foarte multe personalităţi, în afară de Iohannis, Tăriceanu, într-un fel, poate puţin şi la Dragnea, care să aibă un nucleu dur, aşa cum are Laura Codruţa Kovesi. "Ea nu este o femeie proastă, ştie foarte bine acest potenţial de joc public pe care îl are, l-a înţeles, l-a măsurat. Notorietatea este dublată şi de credibilitate şi putem citi ceea ce a spus ca pe un joc public, dacă nu chiar politic, în viitor. Societatea românească este foarte fluidă, oferta politică este foarte săracă în prezent şi cineva ca Laura Codruţa Kovesi are, bineînţeles, un potenţial politic. Asta a vrut să sugereze, spunând exact pe jos, este o tehnică folosită când eşti luat pe nepregătite. Nu cred că putea să bănuiască faptul că se va întâmpla acest lucru", a completat acesta.
3. Consecinţe
Cetăţenii României
Cozmin Guşă a explicat că într-o ţară distrusă de corupţia politicienilor şi într-un fel de dictatură a proştilor, această decizie ne va afecta extrem de mult pentru că va fi văzită ca pe o renunţare la lupta la lupta anticorupţie. "Tocmai pentru că români au realizat, în ultima perioadă, cât de nocivă este o guvernare condusă de corupţi şi cât de tare ne poate afecta viaţa, viitorul nostru şi al copiilor noşti. Deci, într-un mod evident, cetăţenii României, într-o largă majoritate, vor fi supăraţi, dar cu această ocazie cetăţenii României primesc o lecţie: dacă votezi corupţi, îţi dinamitezi viitorul. Atunci când te duci la vot trebuie să fii bine informat. Nu poţi ca după mandate şi mandate să alegi acelaşi primar corupt, acelaşi preşedinte de Consiliu Judeţean corupt, acelaşi deputat şi senator corupt şi să vrei să îţi meargă bine. Asta nu poţi să o faci, iar asta e o lecţie foarte importantă pentru cetăţeni, inclusiv pentru cei care nu participă la vot şi spun că nu au de unde să aleagă. Dacă vor privi cu sinceritate în oglindă, cetăţenii îşi vor da seama că principalul vinovat pentru Dragnea la PSD nu este nici baronul local, nici deputatul sau senatorul care se supune, ci chiar cetăţeanul care i-a girat pe toţi aceştia", a explicat consultantul politic.
Klaus Iohannis
"Iohannis din acest moment trebuie să îşi modifice total comportamentul public de preşedinte al României, consistenţa discursului, apariţiile publice dacă va dori serios să mai câştige un mandat pentru că în acest moment are suficiente cărţi din punct de vedere Constituţional ca să poată să lupte cu această mafie majoritară coruptă care a încălecat România şi nu mai doreşte să se dea jos de pe cal. Pentru asta, paşii lui trebuie să fie precişi şi trebuie să îşi schimbe comportamentul public pentru că aşa nu mai merge. Klaus Iohannis dacă vrea să intre bine în campania pentru al doilea mandat trebuie să îşi facă o analiză şi să vadă pe câţi dintre cei care l-au votat i-a mulţumit sau i-a ajutat. Nu poţi să te duci la o luptă electorală pentru mandatul al doilea în condiţiile în care cei care te-au votat sunt nemulţumiţi. Aici, Iohannis are o mare miză de schimbare a comportamentului prezidenţial pentru că altfel îi va fi extrem de greu să meargă în continuare. Aici sunt lucruri foarte simple: trebuie să vorbească foarte mult despre justiţie, despre excesele negative din justiţie, oameni pe care îi girează, inclusiv următorul şef la DNA, care trebuie să nu pară un om de casă, să poate să le ofere încredere cetăţenilor că legea va fi aplicată în pofida acestei majorităţi toxice şi foarte puternică, putere generată de frica de puşcărie. În al doilea rând, Iohannis nu trebuie să creadă că a scăpat de suspendare. Vorbeam ieri despre acest episod din toamnă. Iohannis dacă nu va înţelege că această vără este una de luptă şi nu de odihnă, pe strategia PSDragnea, va părea un altfel de personal decât cel care apare astăzi în ochiii românilor şi nu în avantajul dânsului", a detaliat Cozmin Guşă.
Acesta a mai spus că separerea clară, din punct de vedere public, de Kovesi, dacă nu va face paşi necesari pentru a susţine lupta anticorupţie şi să convingă electoratul că este un preşedinte corect şi pro-justiţie, va fi afectat foarte tare.
Întrebat de ce crede că Iohannis a amânat cu 30 de zile decizia de revocarea şi dacă a luat decizia de frica suspendări, Guşă a spus că nu trebuie să mergem până acolo. "Un preşedinte este un om mai bun sau mai rău decât noi, dar este ales, ceea ce îi dă o forţă executivă. Deci un om este un om. Iohannis pe lângă că este un om, este şi român, este şi neamţ, este şi fizician, este şi din Sibiu. Atunci când îl analizăm trebuie să îl luăm cu toate aceste aspecte pentru a înţelege cum funcţionează acesta. El nu putea să acţioneze altfel potrivit standardului de comportament personal, atenţie, standard pentru care a fost votat preşedinte. Deci, asta a făcut pentru că asta este în firea lui să facă. Preşedintele nu avea de ce să se teamă de suspendare, decât din unghiul pe care l-am prezentat mai devreme: din socotelile pe care şi le-a făcut pe hârtie a văzut că nu prea are o armată care să lupte şi, cred, că această groază de o luptă publică, în care 70% din presă l-ar fi demonizat într-o telenovelă rapidă, asta i-a dat o durere de cap majoră. Poate că această telenovelă a reprezentat un motiv majori pentru decizia lui, dar de suspendare din punct de vedere matematic nu are avea de ce să se teamă pentru că ar fi câştigat. Cred că l-a speriat campania de după suspendare", a explicat consultantul politc, adăugând că un preşedinte trebuie să se teamă doar de istorie.
Laura Codruţa Kovesi
"Laura Codruţa Kovesi, din acest moment, ca o cunoscătoare atât de bună, poate prea bună, a jocurilor de culise din puterea românească, pleacă cu foarte mari ambiţii. Pe perioada de vară va segmenta acest ambiţii şi o să se decidă pentru care dintre variante va opta. Să nu credeţi că va duce lipsă de oferte. Deloc.Oferte de bună credinţă din partea unora care cred în dânsa şi în demersul dânsei, până la oferte din partea foştilor adversari, de la Dragnea şi alţii, care să o atragă într-un joc de putere, unde Kovesi, pe modelul Coldea, poate să fie extrem de utilă", a afimat Cozmin Guşă.
Acesta a mai spus că accesul la informaţii, dosare, capacitatea de şantaj este maximal. "Oricine, orice om politic care râvneşte la putere ar da orice pentru a avea în echipa lui un asemenea personaj. Deci, Laura Codruţa Kovesi va trece printr-o perioadă care va gândi, nu este ameninţată de nicio consecinţă legată, cel puţin vizibil, de lucrurile pe care le-a făcut şi trebuie să ne uităm cu atenţie la ea, inclusiv, în a doua parte a verii şi la începutul toamnei", a mai spus Guşă.
Justiţia
"Aici avem o problemă mare pentru că noi nu am analizat niciodată nocivitatea sistemului de justiţie pentru statusul României după 1989. Noi, în 1989 am avut un proces fals la adresa lui Nicolae şi Elena Ceuşescu, pe probe inventate, cu un procuror care a fost şantajat pentru că avea nişte probleme şi a inventat fel de fel de lucruri pentru a-i termina repede şi pentru a nu spune adevărul despre ceea ce s-a întâmplat. Practic, justiţia noastră a luat-o strâmb de atunci, bazată pe minciună, pe şantaj. Toate acele dosare au afectat jocul din justiţie şi justiţia noastră a stat, de fapt, martor, la devalizarea capitalului românesc, la privatizările frauduloase, la voturile parlamentarilor care au instituit această devalizare. Iar imagina publică bună pe care o are Kovesi sau DNA este tocmai pentru că a îndrăznit să îi atace pe cei care au devalizat. Că au făcut-o selectiv, asta este altă mâncare de peşte, este o problemă care nu a fost decontată", a mai declarat consultantul politic, adăugând că sistemul din justiţie este în cel mai mare pericol pentru că lumea în România se orientează foarte rapid.
Cozmin Guşă a mai spus că vom vedea în justiţie mişcări către aripa Dragnea sau Tăriceanu, pentru diverse avantaje de viitor. "Şi procurorii şi judecătorii sunt oameni, unii au beizadele care umblă prin oraş cu maşini de sute de mii de euro şi rup discotecile cu fel de fel de prafuri. Nici nu vreau să vorbim despre ce este în justiţie. Aici, consecinţele vor fi majore şi aici intervine rolul instituţiilor statului, cu precădere SRI, să aibă grijă să nu ne defectăm. De la majoritatea parlamentară nu putem aştepta nimic, dar de la aceste instituţii avem aşteptări. Lupta se va intensifica şi aici speranţa noastră trebuie să meargă", a precizat Gusă.
Partidele și oamenii politici
”Am văzut poziționările acestor oameni politici. Un om politic e cel care se luptă cu argumente pentru cetățeni, ăștia se luptă pentru ei”, a declarat Cozmin Gușă.
Consultantul politic a prezentat consecințele revocării Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA pentru principalii actori de pe scena politică.
”USR de distanțează brusc de Iohannis, dar devin dependenți de Kovesi. Au șanse să acceseze electoratul pe care ea îl are. Din poziționările pe care le-au avut, n-au ce să se aștepte de la români, că nu s-au gândit la români în gesturile lor.
Ponta și Pro România - glumea un prieten mai devreme: 'Ăsta și când are dreptate greșește'. Și el a făcut parte din statul-paralel pe partea lui Maior, a dorit să administereze România într-un interes personal. Jocul lui este util pentru slăbirea coeziunii în jurul lui Dragnea.
PSDragnea - pentru ei, revocarea este o bucurie și nu este, că subiectele pe care le discutau, concentrate în jurul lui Kovesi, nu mai există. Dacă DNA și procurorii își vor face treaba, ei vor avea o argumentație foarte slabă.
Tăriceanu a jucat inteligent, a fost și norocos - a trimis un mesaj de normalitate în ultima vreme. Câștigătorul indirect al deciziei lui Iohannis e Tăriceanu care, opunându-se informal jocului de suspendare, a căpătat confirmarea că nu mai e nevoie de suspendare pe problematica Kovesi și a reușit să domolească furia vectorilor lui Dragnea care s-au apucat să-l denigreze - devenise chiar un trădător.
Liviu Dragnea - decizia de revocare nu schimbă cu nimic situația în cazul liderului PSD, consideră Cozmin Gușă, ci chiar îl încurcă: dosarele sunt tot acolo, corupția e tot acolo, PSD va silui justiția tot prin OUG, nu va aștepta calendarul de toamnă. Social-democrații au pierdut un cal de bătaie și s-au și încurcat politic.
Tăriceanu a știut că o luptă timpurie cu echipa lui Dragnea l-ar fi lăsat și fără scaun de șef al Senatului, și fără mare parte din ALDE. Prin urmare, acum PSD îl va vedea pe Tăriceanu ca pe o amenințare și va încerca să facă ceva ca să-i diminueze potențialul politic inainte de 'decolare', înainte de 2019, anul alegerilor prezidențiale.
PNL trăiește un coșmar - l-au dat afară pe Cataramă, mare realizare, i-a deranjat că fiind om de afaceri mai vorbește, vorbește deschis... a mai zis că PNL nu e condus, dar n-a fost nici sub Turcan, nici sub Gorghiu -nu are aliniament.
Doi-trei liberali s-au supărat pe Kovesi că nu și-a dat demisia, ceea ce arată puținătatea lor de imaginație. Acum, tocmai pentru că Iohannis și-a pierdut încrederea că i-ar putea fi de folos într-un joc de suspendare o să-i lase fără azimut. O să-și caute un nou președinte, că Orban e slab, dar nu văd unul mai breaz. Nu mai au oameni.
PNL se află în clește... nici Iohannis, vectorul lor forte, nu-i mai vrea, n-au coeziune cu un președinte de partid; asta îi face perdanții de serviciu și lasă loc unor mari mișcări. Dacă Tăriceanu va căpăta cuerpo politic, mulți liberali vor pleca acolo. Asta știe și Dragnea.
Klaus Iohannis - așa cum vorbeam de Kovesi și pețirea ei atât de USR, cât și de Cioloș, la fel și Iohannuis va fi pețit. Ca să-și fructifice acel nucleu dur nu poate să facă decât proactiv, cu elocință, demonstrând că-și respectă fișa de președinte; să fie jucător pentru cetățeni”, explică Gușă.
”Amărâții” care-și văd viitorul amanentat și manifestează împotriva corupților trebuie să capete un sprijin - cetățenii responsabili au nevoie de un vector, iar Iohannis e recomandat să fie acest vector, subliniază acesta.
În concluzie, pentru Dragnea revocarea șefei DNA nu este o victorie, că îl lasă fără ”obiectul muncii”. În plus, îi este frică de viitorul altor dosare pe care le are, atrage atenția consultantul politic.
Laura Codruța Kovesi - pentru fostul procuror-șef al DNA este un final de etapă și începutul a altceva. Ca să poată să existe în viața publică la acest nivel are nevoie de proiect, de calm, de sinceritate, de elocință în fața publicului, de fel de fel de lucruri pe care să le exerseze. De acum, ea nu va mai putea să se exprime prin no comment, consideră Gușă.
”Fiecare dintre personalitățile care se luptă pentru putere are în ranița sa bastonul de mareșal, cu condiția să facă jocul corect, pentru că atât de mult au înțeles românii în ultima vreme din ce se întâmplă, încât va fi foarte greu să-i mai păcălești”, a mai afirmat consultantul politic.