"Rezultatul este neașteptat de bun pentru Maia Sandu, este o veste extraordinară și dacă va continua acest trend, și dacă l-ar duce sub 49% pe Dodon, atunci se vede un tur doi cu mai mult optimism, pe care nu îl așteptam", a declarat Cozmin Gușă la emisiunea Jocuri de Putere, într-un moment în care suspansul numărătorii voturilor nu ajunsese încă la final.
"De ce am spus sub 49%? Pentru că gălăgia ar fi mai mică și cei care ar cere de urgență renumărarea voturilor ar avea șanse mai mici de manipulare electorală", a adăugat consultantul.
Cozmin Gușă crede că Washingtonul are o opțiune clară în Republica Moldova și că România a avut un cuvânt de spus în acest sens.
"E limpede: Rusia vs SUA cu România de cealaltă parte, pentru că asta reprezintă Maia Sandu azi. Și SUA au făcut o opțiune serioasă la Chișinău, iar rușii, probabil, au fost mai puțin atenți la asta și au ascultat mai mult de moldoveniști, de capitaliști", a spus consultantul.
Gușă crede că Iurie Leancă, care nu s-a retras din luptă în favoarea lui Maia Sandu, este un prizonier al sistemului.
"E limpede că domnul Iurie Leancă a fost împiedicat să renunțe la candidatură, pentru că voturile sale ar fi mers către Maia Sandu și nu se dorea ca scorul ei să fie prea mare. Iuriel Leancă e un prizonier al sistemului de la Chișinău, premierul care a girat miliardul furat, într-un fel. Un rusofil deghizat. Din nefericire pentru el, voturile sale vor merge natural către Maia Sandu, indiferent de ce va spune el", a observat consultantul.
Omul cu cele mai mari șanse de a influența rezultatul turului doi este reprezentantul Partidului Nostru, Dumitru Ciubașenko (care a ieșit pe locul trei) sau mai bine spus șeful său, Renato Usatîi, a explicat Gușă.
"Cel mai important competitor, cel care va hotărî mult în turul 2 este Ciubașenko, și nu atât el, cât șeful său, dat în urmărire internațională prin Interpol, Renato Usatîi, cel care dacă ar fi candidat, azi ar fi jucat finala cu Dodon sau cu Sandu. El e refugiat la Moscova și nu poate să fie extrădat de acolo, este un dușman declarat al lui Vlad Plahotniuc, căruia îi reproșa că este autorul acestui mandat de arestare și că se află în spatele candidatului Igor Dodon. Ținând cont de această dușmănie clară între Plahotniuc și Renato Usatîi, Igor Dodon își pune probleme în ce fel ar putea să atragă un electorat foarte fidel lui Renato Usatîi. Turul doi nu îl arată deloc învingător clar pe Dodon, în ciuda diferenței de 10%. Candidatul Rusiei, care este Dumitru Ciubașenko, adică Usatîi, își va pune problema foarte acut dacă îi va da voturile candidatului care se prezintă drept candidatul lui Putin, adică lui Igor Dodon. Pentru că asta e diferența mare dintre Dodon, care se prezintă drept candidatul lui Putin și Usatîi, care este omul Rusiei", a explicat Gușă.
Concluzia după primul tur este totuși optimistă. "Pentru prima dată, este extraordinar ce se întâmplă la Chișinău, e istorie sub ochii noștri, abia acum, cu acest scor al Maiei Sandu, putem spera că Moldova se rupe spre atlantism, pe această axă unde dirijorul principal subteran este SUA, asistat de România, și cu o Germania care a jucat foarte inteligent, nevrând în niciun fel ca un rusofil precum Dodon să manevreze lucrurile la Chișinău. Cu acest demers și cu Maia Sandu la acest scor, putem spune că anumiți oameni din statul român și-au făcut treaba în ultima vreme", a mai spus consultantul.