Coronavirus România: până astăzi (12 iunie) au fost confirmate 2,912,705 de cazuri. Urmărește evoluția pandemiei de Coronavirus din România, incidența la nivel de județ, numărul de vaccinari pe zile și locurile disponibile pentru vaccinare împotriva Coronavirus din centrele din România.
Site-ul Realitatea.NET îți oferă date oficiale, actualizate LIVE și informații sigure despre coronavirus. Îți punem la dispoziție știri despre Covid-19 - prevenție, simptome, imunizare. Tot aici, vei putea consulta, în timp real, harta coronavirus România. De asemenea, poți accesa cele mai noi date despre cazurile de coronavirus confirmate atât în Capitală, cât și în județele țării.
Număr total de cazuri
Ultima actualizare:
Număr total de vindecați
Ultima actualizare:
Număr total de decedați
Ultima actualizare:
Număr total de doze administrate de vaccin
Ultima actualizare:
Număr total de persoane imunizate
Ultima actualizare:
Vârsta medie a cazurilor
Ultima actualizare:
Coronavirus România. Când și cum a apărut primul caz de infectare cu Covid-19 în țara noastră.
Pe 26 februarie 2020, în România era depistată prima persoană infectată cu virusul SARS-Cov-2.
Pacientul ZERO era un bărbat dintr-o localitate din județul Gorj, care ar fi intrat în contact cu un cetățean italian depistat pozitiv după ce s-a aflat în vizită în țara noastră, mai multe zile. Românul infectat cu noul coronavirus a fost un caz ASIMPTOMATIC.
De la primul caz de infectare cu noul coronovirus și până în prezent, multe lucruri s-au schimbat. Românii au trecut, pe rând, printr-o stare de urgență și mai multe stări de alertă.
Criza sanitară, dublată de cea economică au ținut autoritățile pe jar, afacerile micilor anteprenori au fost puse la grea încercare, iar mulți dintre ei au fost nevoiți să se reinventeze.
Raza de speranță a apărut odată cu aprobarea vaccinurilor anti-covid de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). În România, campania de vaccinare împotriva noului coronavirus a început anul trecut, pe 27 decembrie.
La aproape o lună de la apariția temutului virus în România, este anunțat și PRIMUL DECES: un pacient în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18 martie 2020 la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași zi la SCBI Craiova. Tot de 22 martie au mai fost anunțate alte 2 decese.
Număr de cazuri pe zile
Ultima actualizare:
Cazuri după gen
Ultima actualizare:
Coronavirus România. 55 de morți pe zi, recordul absolut, de patru ori peste medie
Potrivit bilanțului comunicat pe 26 februarie 2021, la exact un an de la debutul oficial al pandemiei în România, 20.233 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS–CoV–2 au decedat, ceea ce înseamnă, în medie, 55 de decese pe zi. Recordul zilnic absolut, de aproape patru ori peste medie, a fost consemnat în raportarea din data de 8 decembrie: 213 persoane și-au pierdut viața.
În anul scurs de la debutul pandemiei, în România au fost raportate 795.732 de infectări cu noul coronavirus, adică o medie de 2180/zi.
Dintre cei îmbolnăviți, 736.020 s-au vindecat, ceea ce înseamnă că mortalitatea, raportată la numărul de infectări, este de aproximativ 2,5%. Astfel spus, mai puțin de 3 din 100 de români contaminați au murit, iar restul s-au vindecat.
Potrivit unei statistici worldmeters.com, care se raportează la o populație a României de 19.153.234 de persoane, 4 din 100 de români s-au îmbolnăvit, iar unul din 100 a murit cu diagnosticul COVID-19.
Pe de altă parte, în anul pandemiei s-au făcut 5.986.365 de teste RT-PCR și 288.306 teste rapide antigenice, în total 6.274.671, media zilnică fiind, astfel, de 17.190 de teste.
Numar de cazuri pe varstă
Ultima actualizare:
Coronavirus România. Istoric Covid-19 - cum s-a răspândit infecția în România
Realitatea.net vă pune la dispoziție informații oficiale și verificate despre coronavirus. Dar să le luăm pe rând:
Ce este un coronavirus?
Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri, care pot îmbolnăvi atât animalele, cât și oamenii. Coronavirusurile ce afectează oamenii sunt cunoscute pentru faptul că provoacă infecții respiratorii, de la răceli obișnuite la boli mai grave, precum Sindromului Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Acut Respirator Sever (SARS). Cel mai recent coronavirus descoperit provoacă maladia infecțioasă COVID-19.
Ce este COVID-19?
COVID-19 este o boală infecțioasă cauzată de coronavirusul recent descoperit. Acest virus, precum și boala, au fost necunoscute până la epidemia ce a izbucnit în Wuhan, China, în decembrie 2019.
Care sunt simptomele COVID-19?
Cele mai des întâlnite simptome COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, nas curgător, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine.
Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) s-au tratat fără un tratament special.
Aproximativ 1 din 6 persoane cu COVID-19 devine grav bolnavă și prezintă dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o evoluție mai gravă a bolii.
Cum se răspândește COVID-19?
Oamenii se pot infecta cu COVID-19 de la alte persoane care au virusul. Boala se poate răspândi de la o persoană la alta prin picături mici nazale sau din gură, care sunt răspândite atunci când o persoană cu COVID-19 tușește sau expiră. Aceste picături aterizează pe obiecte și suprafețe din jurul persoanei.
Alte persoane pot să contracteze COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafețe, apoi atingându-și ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să contracteze COVID-19 dacă respiră picături de la o persoană cu COVID-19 care tușește sau expiră picături. Acesta este motivul pentru care este important să fie păstrată distanța de mai mult de 1 metru de o persoană bolnavă.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) evaluează cercetările în curs de desfășurare a modului în care COVID-19 este răspândit și va continua să plaseze informații actualizate. Acestea se vor regăsi pe site-ul Realitatea.net de îndată ce vor fi disponibile.
Virusul care provoacă COVID-19 poate fi transmis prin aer?
Studiile de până acum sugerează că virusul care provoacă COVID-19 este transmis mai degrabă prin picăturile respiratorii decât prin aer.
COVID-19 poate fi preluat de la o persoană care nu are simptome?
Principala modalitate de răspândire a bolii este prin picături respiratorii expulzate de cineva care tușește. Riscul de a căpăta COVID-19 de la cineva care nu prezintă deloc simptome este foarte mic. Cu toate acestea, multe persoane cu COVID-19 prezintă doar simptome ușoare. Acest lucru este valabil, în special, la primele etape ale bolii. Prin urmare, este posibil să ne molipsim de COVID-19 de la cineva care are, de exemplu, doar o tuse ușoară și nu se simte rău.
Incidența cumulată a cazurilor la nivel județean in ultimele 14 zile la mia de locuitori
Ultima actualizare:
Incidența cumulată a cazurilor la nivel județean in ultimele 14 zile la mia de locuitori
Județ | Cazuri totale | Incidența cumulată |
---|
ROVACCINARE - Cum se va realiza vaccinarea împotriva COVID-19 în România?
Număr de vaccinari pe zile
Ultima actualizare:
Vaccinarea împotriva COVID-19 în România se realizează în trei etape, în care vor fi vaccinate grupele populaționale, după cum urmează:
-
Etapa I:
Cât durează? Timpul de execuție va fi stabilit în funcție de schema de vaccinare aleasă, care poate cuprinde una sau două doze.
Cine? Persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat.
Cum? Vaccinarea se va realiza prin intermediul unităților sanitare sau a centrelor de vaccinare ori a echipelor mobile de vaccinare – în funcție de situație.
-
Etapa a II-a:
Cât durează? Timpul de execuție va fi stabilit în funcție de schema de vaccinare aleasă, care poate cuprinde una sau două doze.
Cine? Include populația cu grad de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.
Cum? Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.
-
Etapa a III-a:
Cât durează? Timpul de execuție va fi stabilit în funcție de schema de vaccinare aleasă, care poate cuprinde una sau două doze.
Cum? Se derulează prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.
Cine? Include populația generală.
Persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate:
lucrătorii din industria extractivă;
lucrătorii din industria prelucrătoare;
lucrătorii din hoteluri şi restaurante;
lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare;
lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative;
lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora;
persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări;
persoanele private de libertate;
persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii;
lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice;
lucrătorii din biblioteci;
casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar.
Coronavirus România - ROVACCINARE. Consultă LISTA centrelor de vaccinare din România și vezi statistica vaccinărilor pe zile:
Centrele de vaccinare din România - Etapa 2
Ultima actualizare:
Recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19
Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens, zone de recreere.
Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.
Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile. Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.
Evitați atingerea suprafețelor care sunt atinse în mod frecvent și de alte persoane, precum: balustrade, clanțe, mânere, butoane de lift sau de acces. În cazul în care sunteți totuși nevoiți să atingeți aceste suprafețe, protejați-vă folosind șervețele de unică folosință.
Păstrați o distanță semnificativă, de 1-2 metri, față de celelalte persoane pe care le întâlniți. În cazul în care vă aflați în transportul în comun, încercați să NU stați față în față cu alte persoane. Asigurați-vă, după folosirea transportului în comun, că v-ați igienizat mâinile înainte de a vă atinge fața, nasul sau gura.
Folosiți, pe cât posibil, rute sau modalități alternative de transport pentru a evita zonele aglomerate de trafic de persoane. În cazul în care programul vă permite, folosiți intervalele orare cu nivel scăzut de trafic de persoane.
Limitați folosirea bancnotelor și a monedelor, optând pentru plăți cu cardul/telefonul sau plăți on-line. Transmiterea virusurilor se realizează într-o pondere semnificativă prin intermediul banilor, cu care ia contact, statistic, un număr foarte mare de persoane.
Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator.
Respectați cu strictețe regulile de igienă personală recomandate de autorități, pentru a vă proteja atât pe dumneavoastră cât și pe cei apropiați. Folosiți masca de protecție pentru a-i proteja pe ceilalți.
Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun, minimum 20 de secunde, după orice contact cu o suprafață potențial contaminată. Folosiți prosoape de hârtie, de preferat, pentru a vă șterge mâinile. Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate
Dacă strănutați sau tușiți, acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel de unică folosință, pe care aveți grijă să-l aruncați imediat la coșul de gunoi.
Dezinfectați frecvent, cu soluție pe bază de alcool sau clor, suprafețele cu care intrați în contact, atât acasă cât și la locul de muncă.
Aerisiți de mai multe ori pe zi încăperile în care desfășurați activități. Luați medicamente antivirale sau antibiotice numai la prescripția medicului.
NU beți lichide din aceeași sticlă/pahar cu alte persoane și nu folosiți aceleași tacâmuri.
NU intrați în contact direct cu persoanele aflate în autoizolare la domiciliu, indiferent dacă prezintă sau nu simptome specifice coronavirus.
Masca de protecție/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul dumneavoastră, în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie.
Masca de protecție trebuie să acopere complet nasul și gura persoanei care o poartă.
Țineți cont de faptul că nu în toate cazurile infectarea cu noul coronavirus(COVID-19) este vizibilă prin simptome specifice (tuse, febră, dificultăți în respirație). Virusul poate fi răspândit inclusiv de persoane aparent sănătoase, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus.
Evitați, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) și a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane. Potrivit statisticilor, persoanele cele mai vulnerabile în cazul infectării cu noul coronavirus sunt vârstinicii cu multiple afecțiuni asociate (ex: diabet zaharat, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, cancer).
Tinerii și copiii sunt mai puțin vulnerabili în cazul noului coronavirus, dar nu sunt pe deplin feriți de riscul îmbolnăvirii. Chiar și atunci când nu manifestă simptome specifice, ei pot transmite virusul celorlalte persoane fără să știe acest lucru.