Comisarul european a afirmat că i se pare logic ca orice stat membru UE să-și asume atât drepturile, cât și obligațiile ce revin din această calitate.
„A fost o discuție întreagă și în cadrul Comisiei și în cadrul Parlamentul European legată de această legătură între fondurile europene și respectarea statului de drept. Urmează să se ia o decizie în Consiliu. Eu cred că răspunde acestui principiu pe care noi îl avem foarte clar în Comisia Europeană: toleranță zero față de fraud (...) Este normal ca atunci când o țară care intră în această familie vine și cu drepuri, dar vine și cu obligații”, a afirmat Corina Crețu.
Întrebată dacă România ar putea fi afectată de o asemenea măsură, Crețu a precizat că discuția nu se pune în acești termeni. „Rămâne de văzut cum va funcționa acest mecanism în formula adoptată probabil în mai, la Sibiu. La ora actuală oricum avem toleranță zero față de fraudă și practic înghețăm toate fondurile. Deci practic această rezoluție vine să completeze ceea ce avem deja implementat. Până la ora actuală nu erau legate de aceste condiționalități mai degrabă politice, ci de unele macro-economice. Cred că sunt cazuri și cazuri. Să vedem cum va fi adoptat și cum va funcționa acest mecanism”, a mai spus Crețu.