La doar o zi după ce Coreea de Nord a condus ultimul şi cel mai puternic test nuclear, ministrul Apărării sud-coreean, Song Young-moo, a anunţat înfiinţarea unei unităţi de trupe speciale, Spartan 3000, a cărei misiune, în caz de necesitate, va fi eliminarea liderilor nord-coreeni, scrie New York Times, citat de Adevarul.ro.
Este un lucru rar ca un stat să facă publică o strategie de asasinare a unui alt şef de stat, însă Coreea de Sud urmăreşte în mod evident să transmită un mesaj Coreei de Nord cu privire la consecinţele dezvoltării în continuare a arsenalului său nuclear.
În acelaşi timp, acţiunile tot mai agresive ale Sudului au ca scop aducerea Coreei de Nord la masa de negocieri.
După cum notează cotidianul New York Times, liderii sud-coreeni se află în faţa unui real paradox, pe de o parte preferă o soluţie diplomatică pentru depăşirea acestei crize, pe de altă parte, caută o strategie prin care un stat fără un arsenal nuclear să poată descuraja un dictator cu astfel de arme.
„Cea mai bună strategie de descurajare pe care o putem avea, în afară de a avea propriile noastre arme nucleare, este să-l facem pe Kim Jong-un să se teamă pentru propria sa viaţă”, a declarat Shin Won-sik, general în rezervă şi fostul comandant al departamentului de strategie al armatei sud-coreene.
Conform oficialilor din serviciile de informaţii sud-coreene, ştirile cu privire la înfiinţarea acestei unităţi a ajuns la liderul nord-coreean, care a început să utilizeze maşinile subalternilor săi pentru deplasările oficiale.
Cu toate acestea, există rezerve în cadrul oficialilor sud-coreeni că aceste măsuri ar putea descuraja un atac nuclear din partea liderului Kim Jong-un.
„Balanţa terorii este cea mai sigură cale pentru descurajarea unui război”, a afirmat Yoon Sang-hyun, un reprezentant al opoziţiei din Seul.