Sute de mercenari au sosit în Venezuela săptămâna trecută pentru a susține guvernul președintelui Nicolas Maduro, confruntat cu proteste masive ale populației și contestat de Occident, notează Reuters, care cotează două surse. O a treia sursă a confirmat existența unui contingent al contractorilor privați în Venezuela, dar nu a precizat când au venit și care este rolul lor.
Rusia nu a făcut un secret din susținerea lui Maduro, criticând dur poziționarea SUA, care a decis să recunoască autoritatea lui Juan Guaido, liderul Opoziției, pe care îl consideră acum președinte interimar al țării. Moscova, care aare interese directe în venezuela, ajutând guvernul socialist al lui Maduro cu miliarde de dolari.
Potrivit Reuters, Yevgeny Shabayev, lider al unei grupării paramilitare, ”Cazacii”, cu legături cu contractori militari ruși, afirmă că a auzit că numărul contractorilor ruși din Venezuela ar fi de circa 400.
Contrractorii ruși prezenți în Venezuela sunt de altfel binecunoscuți pe scena internațională. Potrivit surselor Reuters, Aceștia ar avea legătură cu gruparea Wagner, ai cărei membri, mai ales foști militari, au luptat în Siria și Ucraina, uneori alături de militarii ruși.
Chemare dramatică pentru un asalt final al opoziției în Venezuela. Zile decisive
Shabayev a mai spus că, din informațiile pe care le are de la o structură de securitate rusă, contingentul a zburat în Venezuela la începutul săptămânii trecute, o zi sau două înainte de startul protestelor opoziției.
Misiunea mercenarilor în Venezuela este să-l apere pe Maduro de orice încercare a simpatizanților opoziției din rândul propriului aparat de securitate de a-l aresta, potrivit lui Shabayev: ”Oamenii noștri sunt acolo pentru protecția lui”.
Moscova neagă informațiile
Administraţia de la Moscova a negat că ar fi trimis mercenari ruşi ca să-l protejeze pe preşedintele Venezuelei, Nicolás Maduro, care se confruntă cu ample proteste ale opoziţiei susţinute de Statele Unite, relatează cotidianul The Guardian.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a negat că Rusia ar fi trimis mercenari ruşi în această ţară.
Întrebat dacă Moscova a trimis cetăţeni ruşi în Venezuela, Peskov a răspuns categoric: "Nu, desigur că nu".
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat vineri "politica distructivă" a Statelor Unite în Venezuela, pradă tulburărilor după ce liderul opoziţiei, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar, relatează AFP.
Tensiunea a crescut în Venezuela după ce liderul opoziţiei şi preşedinte al parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat miercuri preşedinte interimar al ţării în locul lui Nicolas Maduro, preşedintele în exerciţiu.
Juan Guaido a fost deja recunoscut de Statele Unite, apoi de mai multe ţări din America Latină şi de Canada.
Rusia - al doilea creditor al Caracasului după China - este un important sprijin politic şi financiar al Venezuelei, sufocată de o profundă criză economică.
În decembrie, preşedintele venezuelan, Nicolas Maduro, a anunţat astfel în cursul unei vizite la Moscova investiţii ruse de şase miliarde de dolari în sectorul petrolier şi minier din Venezuela.
Joi, preşedintele rus, Vladimir Putin, şi-a exprimat sprijinul pentru actuala putere cu prilejul unei discuţii telefonice cu Nicolas Maduro.