Numele ei a fost Dacia D6 și a fost atât de rară încât îți este greu să crezi că acest microbuz a purtat, cândva, logoul mărcii românești.
Care sunt originile celei mai rare mașini Dacia
La fel ca toate modelele Dacia fabricate în anii comunismului, și aceasta a fost copiată după un model franțuzesc - Renault, evident.
La origine, Dacia D6 a fost, de fapt, un Renault Estafette și ar fi avut șansa să devină la fel de populară în România cum a fost Volkswagen T1 în Occident.
Dacia D6 a fost fabricată în România între 1975 și 1978 și se spune că au fost realizate doar 642 de exemplare. În alte surse se precizează că au fost făcute 800 de unități, dar azi, modelele funcționale pot fi numărate pe degetele de la o mână și doar colecționarii și pasionații de mașini Dacia mai sunt interesați de ele.
Din punct de vedere tehnic, cu excepția pompei de apă și a carcasei filtrului de aer, mașina avea, în întregime, aceleași piese ca Dacia 1300. Tot de fabricație românească erau și sistemul de frânare de pe puntea spate, geamurile, plafonierele, anvelopele și tapițeria, scrie Playtech.
De ce n-a ajuns Dacia D6 pe mâinile românilor de prima dată
Există o legendă urbană care spune că Securitatea, la cererea Elenei Ceaușescu, a interzis comercializarea Daciei D6 pentru populație. Să nu uităm că anii ‘70 au fost epoca de aur a generațiilor de hipioți, tineri noncoformiști din Occident care călătoreau și trăiau în celebrul microbuz Volkswagen T1. Se spune că Elena Ceaușescu, care, probabil, în lumea ei ideală, tinerii și mai ales fetele ar fi trebuit să se călugărească, n-ar fi vrut ca Dacia D6 să devină un VW T1.
Astfel, cele câteva sute de exemplare produse au fost utilizate doar de către funcționarii publici, în instituții de stat ca Poșta Română. Scopul mașinii a fost unul pur utilitar, motiv pentru care confortul lasă de dorit, dar oferă alte satisfacții, dacă ești pasionat de mașini vechi.
Azi, cel mai frumos și mai bine restaurat model Dacia D6 aparține lui Levente Dudi. A investit o avere și cinci ani pentru a o restaura din pură pasiune.
Evident, a intrat în posesia ei abia după Revoluție, după ce a cumpărat-o de la un alt proprietar.