"Poluarea a contribuit la apariţia a 3,2 milioane de noi cazuri de diabet în lume în anul 2016, ceea ce reprezintă aproximativ 14% din aceste cazuri", apreciază autorii de la Facultatea de medicină Saint-Louis din Washington .
Legătura dintre poluarea atmosferică şi diabet a fost deja avansată de studii anterioare.
"Credem că poluarea atmosferică diminuează producţia de insulină şi provoacă inflamaţii, împiedicând organismul să transforme glucoza din sânge în energie", notează cercetătorii care au publicat studiul în revista The Lancet Planetary Health.
Factori care favorizează diabetul precum suprapondera şi obezitatea au fost de asemenea luaţi în calcul.
"Studiul nostru arată o legătură semnificativă între poluarea aerului şi cazurile de diabet la nivel mondial", arată într-un comunicat profesorul de medicină Ziyad Al-Aly.
"Este important având în vedere că multe lobby-uri economice afirmă că nivelurile actuale (poluanţi degajaţi în aer) sunt prea stricte şi ar trebui revizuite. Însă probele demonstrează că nivelurile actuale nu sunt deloc sănătoase şi trebuie net reduse", a precizat cercetătorul.
Pe de altă parte, relaţia dintre diabet şi poluare este mai mare în ţările unde reglementările sunt mai puţin stricte şi mai puţin respectate precum India, Papua Noua Guinee, Afganistan şi Guyana.
Sunt de asemenea citate drept exemple contrare ţările mai bogate, precum Franţa, Finlanda şi Islanda.