Studiul privind calitatea salatelor de icre face parte din Campania Naţională de Informare şi Educare: ”Să învăţăm să înţelegem eticheta!”. Prin această campanie, experţii Asociaţiei Pro Consumatori (APC) îşi propun să-i înveţe pe consumatori să înţeleagă eticheta produselor astfel încât aceştia să facă achiziţii în cunoştinţă de cauză. Totodată, Asociaţia Pro Consumatori (APC) îşi doreşte să tragă un semnal de alarmă în privinţa unor produse cu o încărcătură chimică mare şi care prezintă un risc ridicat asupra sănătăţii consumatorilor, scrie Business Magazin.
Asociaţia Pro Consumatori (APC) a achiziţionat, în prima decadă a lunii februarie anul curent, 51 de sortimente de salate de icre. Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi ai APC, coordonaţi de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:
În cadrul studiului, APC a descoperit că:
80% din produsele analizate conţin conservanţi.
69% din sortimentele analizate conţin acid citric.
52% din sortimentele analizate conţin agenţi de îngroşare.
52% din produsele analizate conţin între 5 şi 7 aditivi alimentari.
32% din sortimentele analizate conţin carmin.
La 49% dintre sortimentele analizate conţinutul de icre variază între 6% şi 11%.
55% dintre sortimentele analizate conţin icre tarama (amestec de icre de calitate inferioară de la diferite specii de peşti)