Prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a declarat, luni, că trecerea la moneda euro va fi posibilă numai după ce veniturile obținute de români vor fi aproape de cele ale cetățenilor din alte state membre ale Uniunii Europene, potrivit Agerpres.
"Să ne asigurăm că această convergență monetară se face în paralel și cu convergența veniturilor. Trecerea la euro se poate face numai după ce, credem noi, și veniturile românilor vor fi aproape de cele din alte state membre ale Uniunii Europene", a afirmat Grindeanu, la reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro, organizată la Palatul Victoria.
Prim-ministrul a amintit că Europa traversează o perioadă cu numeroase dezbateri privind viitorul construcției europene, acestea trebuind văzute, în opinia sa, drept o oportunitate și nu un obstacol.
"S-a ajuns la o discuție despre o Europă cu mai multe ritmuri, dar aceste ritmuri nu trebuie să ne diferențieze, ci tocmai să arate că noi, cu toții, mergem în aceeași direcție. Iar eu cred că întâlnirea de azi are și acest scop. Trebuie să demonstrăm că România e hotărâtă să susțină în continuare politicile de coeziune în interiorul Uniunii și să arătăm că toți avem același scop — o Uniune mai puternică, în care statele membre au aceeași țintă", a susținut Sorin Grindeanu.
Premierul a punctat că sarcina autorităților române este de a face trecerea la moneda euro "cât mai lină pentru cetățeni".
"Trebuie să învățăm din practica țărilor care au trecut deja la euro pornind dintr-o poziție similară cu a țării noastre. Noi vorbim de o schimbare majoră care, în mod natural, întâmpină o rezistență, o reticență la schimbare, dar tocmai de aceea suntem azi și vom fi și în viitor aici, pentru a se pregăti acest proces cât mai riguros", a mai spus Grindeanu.
România ar trebui să anunțe o nouă dată pentru trecerea la euro, după ce ţinta din 2019 a fost abandonată. Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro s-a reunit în această dimineață la Palatul Victoria.
Discuțiile, la care participă oficiali din Guvern și din BNR, se poartă în contextul în care România ar trebui sa stabilească o nouă dată pentru adoptarea monedei europene. Ţinta anterioară - 2019 - a fost abandonată.
Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro a fost constituit în decembrie 2016, prin hotărâre a Guvernului României.
"Moneda euro ar putea să dispară în 10 ani"
Între timp tot mai multe ţări din zona euro îşi pun problema de a renunţa la moneda unică şi de a reveni la vechile monede naţionale. Situaţia este cu atât mai complicată pentru România cu se află în faţa unei dileme aparent imposibile: dacă nu trecem la euro, ne îndepărtăm de nucleul UE şi rămânem în Europa de "viteza a doua"; în schimb procesul de convergenţă la euro s-ar putea finaliza când blocul comunitar va fi deja dezintegrat.
Moneda euro ar putea să dispară peste 10 ani, dacă Parisul și Berlinul nu vor reuși să consolideze moneda unică, a declarat, recent, Emmanuel Macron, candidat la alegerile prezidențiale din Franța, adăugând că actualul sistem este unul care favorizează Germania pe seama statelor membre mai slabe.
Adevărul este că trebuie să recunoaștem cu toții că euro este incomplet și că nu poate supraviețui fără reforme majore", a spus Macron, care până anul trecut a fost ministru al Economiei în guvernul președintelui socialist Francois Hollande, într-un discurs la Universitatea Humboldt din Berlin.
"Euro nu a furnizat Europei o suveranitate internațională deplină în raport cu dolarul. Nu a furnizat Europei o convergență naturală între diferitele state membre", a adăugat Macron.
Noul calendar de trecere la moneda euro
Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro va fi coordonat de prim-ministru, în calitate de președinte, de ministrul Finanțelor Publice și de guvernatorul Băncii Naționale a României – cu respectarea raporturilor de colaborare și a independenței băncii centrale -, în calitate de vicepreședinți, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern.
Data concretă de adoptare a monedei euro urmează să fie stabilită pe baza unui calendar de trecere la moneda euro.
"Angajamentul de adoptare a monedei euro reprezintă în continuare o ancoră importantă în promovarea reformelor bugetare și structurale necesare creșterii flexibilității economiei românești", se spune în comunicatul Executivului.
Pentru adoptarea monedei unice este necesară realizarea unui plan național pentru trecerea la euro care să stabilească o serie de acțiuni concrete pe mai multe paliere (tehnice, organizatorice, juridice și de comunicare). Elaborarea acestui plan și a calendarului acțiunilor necesare pentru adoptarea monedei euro intră în atribuțiile Comitetului interministerial.
Din Comitetul interministerial pentru trecerea la moneda euro vor face parte reprezentanți ai principalelor instituții care vor fi angrenate în proces:
Cancelaria Prim-ministrului;
Ministerul Finanțelor Publice;
Banca Națională a României;
Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri;
Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice;
Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic;
Ministerul Afacerilor Externe;
Ministerul Energiei;
Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice;
Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice;
Institutul Național de Statistică;
Comisia Națională de Prognoză;
Consiliul Concurenței.
De asemenea, din Comitet vor face parte, în calitate de invitați, și câte un reprezentant al Preşedinţiei României, al Academiei Române, al Autorității de Supraveghere Financiară, al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, al confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național.
Comitetul va organiza și dezbateri cu societatea civilă.