Avocatul Poporului arată, miercuri, într-un comunicat de presă, că în urma mai multor solicitări transmise MAI i s-a comunicat că la Pungeşti există în continuare o stare tensionată, localnicii fiind nemulţumiţi de activităţile de explorare a gazelor de şist în comună.
"În prezent, potrivit informaţiilor care ne-au fost transmise de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pe raza comunei Pungeşti, judeţul Vaslui, acţionează efective de poliţie în cooperare cu cele ale jandarmeriei, în vederea asigurării unei stări de normalitate şi prevenirii eventualelor situaţii de risc, în planul ordinii şi siguranţei publice. Funcţie de evoluţia situaţiei operative, forţele de ordine vor fi redimensionate şi vor acţiona pe raza comunei Pungeşti, judeţul Vaslui, până la asigurarea climatului corespunzător de ordine şi siguranţă publică, potrivit competenţelor conferite acestora prin actele normative în materie", arată Avocatul Poporului, în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, în localitatea Pungeşti există intenţii pentru continuare protestelor, astfel de manifestări desfăşurându-se şi în alte localităţi din judeţul Vaslui, la unele dintre ele participând şi iniţiatorii protestelor de la Pungeşti.
În acest context, Avocatul Poporului a trimis MAI o recomandare privind respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.
"Recomandarea a fost formulată în urma sesizării din oficiu, anchetelor efectuate la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, la Primăria comunei Pungeşti şi la Postul de Poliţie al comunei Pungeşti (unde au fost purtate discuţii cu reprezentanţi ai protestatarilor, ai forţelor de ordine şi cu un grup de cetăţeni din satul Armăşoaia, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui) a informaţiilor comunicate de către Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vaslui", conform comunicatului de presă.
Potrivit recomandării, Avocatul Poporului a solicitat Ministrului Afacerilor Interne să analizeze şi să ia măsurile legale cu privire la mai multe aspecte, între care abuzurile reclamate ce ar fi fost comise de cadre de poliţie şi jandarmi prin îngrădirea libertăţii de circulaţie şi folosirea forţei faţă de protestatari.
"Referitor la pretinsele abuzuri ale poliţiştilor şi jandarmilor, conducerea Ministerului Afacerilor Interne a precizat că orice persoană poate sesiza organele abilitate cu privire la comiterea unor fapte de natură penală, în vederea realizării cercetării necesare şi tragerii le răspundere a vinovaţilor", precizează Avocatul Poporului în comunicatul de presă.
Avocatul Poporului a mai cerut MAI şi luarea măsurilor necesare cu privire la "lipsa de claritate, predictibilitate şi transparenţă a dispoziţiilor legale" referitoare, pe de o parte, la criteriile în baza cărora se instituie zonele speciale de siguranţă publică şi se stabilesc efectivele participante, iar pe de altă parte, la reglementarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, ca activităţi specifice în cazul instituirii “zonei speciale de siguranţă publică”.
Totodată, Avocatul Poporului a mai cerut instituţiei şi stabiliarea motivelor pentru care comuna Pungeşti a fost declarată "zonă specială de siguranţă publică", fără a fi informate, în scris, Primăria comunei Pungeşti şi Postul de Poliţie al comunei Pungeşti.
În urma transmiterii recomandărilor de către Avocatul Poporului, conducerea MAI a dispus constituirea unui grup de lucru, format din specialişti din cadrul structurilor implicate în organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, pentru a analiza aspectele semnalate.
Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu situaţia de la Pungeşti, în 14 decembrie 2013, unde