Această măsură riscă să fie blocată prin veto de Rusia — aliat al regimului condus de președintele Bashar al-Assad — care dorește să consulte mai întâi un raport privind atacul cu gaz sarin, comis la 4 aprilie la Khan Sheikhun, mic oraș din nordul Siriei, soldat cu peste 80 de morți. Experții urmează să prezinte concluziile lor asupra acestui atac joi, 26 octombrie.
Statele Unite au cerut organizarea unui vot asupra proiectului de rezoluție prezentat săptămâna trecută vizând să permită comitetului de experți ai ONU și Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) să-și continue încă un an activitatea pentru identificarea autorilor atacurilor cu arme chimice în cei șase ani de război în Siria.
Ambasadoarea SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley, a cerut vineri Consiliului de Securitate al ONU "să acționeze acum" pentru a susține această prelungire.
Mandatul actual al comisiei de anchetă — numită Joint Investigative Mechanism (JIM) — se încheie la 18 noiembrie.
Mecanismul comun de anchetă OIAC-ONU asupra armelor chimice din Siria a stabilit deja că Damascul a efectuat trei atacuri cu clor, în 2014 și 2015, și că gruparea Stat Islamic a utilizat gaz muștar în 2015.