Expunerea de motive care însoțește proiectul de lege al lui Dragnea și Șerban Nicolae nu are decât o pagină, iar principalul argument invocat de șeful PSD ține de "costurile de depozitare deloc de neglijat".
În apărarea șefului de partid, PSD listează și alte țări europene care și-ar repatria aurul - Germania, Austria sau Elveția, dar uită să pună în context și manevrele suspecte ale lui Nicolas Maduro din Venezuela.
"Despre proiectul de lege promovat de președintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a României, pentru moment spunem doar atât: Germania își repatriază rezerva de aur, Austria își repatriază rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elveția își repatriază rezerva de aur", este mesajul postat joi dimineața pe pagina de Facebook a PSD.
Ce uită să amintească PSD: Nicolas Maduro, dictatorul din Venezuela, nu doar că vrea repatrierea aurului ținut la Londra, dar și vinde masiv din rezerva de aur a țării.
Cel puțin opt tone de aur au fost scoase din seifurile băncii centrale a Venezuelei săptămâna trecută, au declarat mai multe surse guvernamentale pentru Reuters. Mișcarea regimului lui Nicolas Maduro arată disperarea de a obține valută, în condițiile crizei economice și financiare acute din țara sud-americană.
Dragnea și Șerban Nicolae, atac neașteptat la BNR. Ce vor să facă cu aurul țării
"Să faci astfel de mișcări cu aurul este hazardat. Trebuie să ai o motivație economico-financiară serioasă ca să iei o astfel de decizie. Unde să ții aurul? La Ciorogârla? Noi avem probleme să depozităm și gazul natural", a comentat la cald informația realizatorul TV Edward Pastia.
Maduro vinde masiv din rezerva de aur a Venezuelei și vrea repatrierea aurului din străinătate
Și fostul premier Theodor Stolojan a criticat la Realitatea TV proiectul legislativ al liderului PSD:
"E un abuz din partea acestor inițiatori diletanți, pentru că trebuie să precizăm că nici aurul care este deținut în rezervă și nici rezerverele în valută nu sunt proprietatea BNR, ele sunt proprietatea României și BNR le administrează. BNR are mandate inclusiv în rezerverele naționale în valută si a stocului de aur, aurul este depozitat în afara României, în condiții de securitate maximă. BNR nu a facut tranzacții cu stocul de aur, acesta a crescut constant în timp, nu știu ce anume doresc acești parlamantari care au avut această initiativă", a spus Theodor Stolojan la Realitatea TV.
Este o mișcare riscantă, este de părere și Gheorghe Ialomițeanu, fostul ministru de Finanțe.
"Este o decizie riscantă. Când aduci tot aurul în țară scade credibilitatea BNR pe plan extern. Aurul din afara țării este o garanție pentru investitorii străini. E garanție că țara nu intră în blocaj, că nu poate să intre în încetare de plăți".
Potrivit viceguvernatorului BNR Liviu Voinea, 59% din aurul României este depozitat în condiții de maximă siguranță și avantajoase la Londra, în lingouri. România are o rezervă de 103,7 tone de aur.