Coreea de Sud e înaintea tuturor cu 5G, dar încet-încet vine și în Europa. Astfel, Marea Britanie e cea mai mare țară din Europa care trece la 5G. Deocamdată, conectivitatea 5G va fi limitată la orașele de mai sus. Rivalul Vodafone plănuiește să-și lanseze propria rețea 5G în Marea Britanie în luna următoare.
Primele teste ale specialiștilor din domeniu arată că, în Londra, între vitezele de descărcare și încărcare atât pe 4G, cât și pe 5G sunt considerabile. În medie, viteza pe 5G a fost de 200 Mbps, de vreo 10 ori mai mare decât cea de pe 4G, ce s-a situat undeva la 25 Mbps. Deocamdată, nu sunt însă mulți utilizatori pe 5G.
Ce te poți aștepta de la 5G în România?
Pe stradă poți atinge viteze de 220 Mbps, iar într-un local din apropiere, această performanță scade la 60 Mbps. Specialiștii susțin că, în Londra, semnalul a fost unul consistent și că nu au avut probleme de conectivitate. Totuși, viteza de upload sau de încărcare este aceeași ca și pe 4G. Cea mai mare viteză de upload pe care a atins-o a fost de 33 Mbps. Operatorul EE spune că va adăuga noi antene 5G.
Viteza de descărcare ar trebui să fie cu 100 și 150 Mbps mai mare decât viteza de pe 4G. În ceea ce privește România, Eduard Lucian Lovin, vicepreședinte ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații), a spus că România este pregătită, dar parțial.
Licitația pentru spectru se va desfășura în acest an și din ianuarie 2020 am putea experimenta viteze 5G și în România. În teorie, viteza internetului 5G este de 100 de ori mai mare decât în cazul rețelei 4G. Cel mai probabil, cel puțin la început, viteza de descărcare va fi de 10 ori mai mare decât în prezent. Sunt așteptate spre finalul anului și primele telefoane 5G.