MENIU

Voluntari de mediu, pădurari şi jandarmi au patrulat între 8 şi 10 mai în Parcul Piatra Craiului

Foto: metropotam,ro

Peste 60 de voluntari de mediu, pădurari, jandarmi şi reprezentanţi ai primăriei Zărneşti au organizat între 8 şi 10 mai patrule verzi în Parcul Naţional Piatra Craiului, ca să atragă atenţia turiştilor să nu intre cu maşinile şi să nu facă foc în arii protejate, a spus preşedintele EcoAssist.

"Asociaţia EcoAssist va aduce peste 60 de voluntari din Bucureşti, Cluj şi Iaşi pentru a sensibiliza cetăţenii români să prefere relaxarea în ariile protejate fără grătar, fără ATV-uri sau plimbare în maşină şi, evident, fără gunoi lăsat în urmă. În curând vor fi amenajate şi în România spaţii speciale pentru grătare, pentru a asigura astfel atât protecţia pădurilor, cât şi buna-dispoziţie a cetăţenilor", a precizat oficialul organizaţiei de mediu, Liana Buzea.

Ea a adăugat că, până la amenajarea unor spaţii speciale pentru grătare, turiştii care vor să meargă în ariile protejate trebuie să aibă grijă să nu afecteze natura şi să nu-şi marcheze şederea cu resturi menajere.
Cei care nu vor respecta regulile vor fi sancţionaţi cu amenzi.

"Administraţia parcului sprijină logistic iniţiativa, prin confecţionarea panourilor care vor fi amplasate în teren, cu maşini şi personal pentru patrulări şi a participat activ la organizarea evenimentului. Primăria Zărneşti asigură transportul voluntarilor, sandvişuri, saci menajeri, mănuşi şi transportul deşeurilor colectate. Cazarea voluntarilor a fost asigurată la preţuri reduse de cabanele Plaiu Foii şi Gura Râului", a mai spus Liana Buzea.

Organizaţia EcoAssist a organizat şi un proiect pilot în Parcul Natural Bucegi, în urma acestei acţiuni fiind evacuate deşeuri în 11 camioane şi acordate 14 amenzi pentru foc, gunoi şi acces cu vehicul motorizat în arie protejată.