MENIU

Virusul gripei porcine se comportă imprevizibil şi ridică multe întrebări fără răspuns

Foto: kpic.com

Noul virus al gripei porcine H1N1 se comportă exact aşa cum se aşteptau experţii în sănătate publică, adică imprevizibil şi există numeroase întrebări la care nu se cunoaşte încă răspunsul, la câteva zile de la identificarea primelor cazuri.

"Este foarte greu de prevăzut cu exactitate" cum evoluează un virus gripal, a explicat doctorul Anne Schuchat de la Centrele de Control şi Prevenire a Bolilor din Statele Unite (CDC). "Trebuie să fim cu toţii pregătiţi pentru schimbări".

Într-un interval de doar câteva ore, duminică, autorităţile au fost informate despre noi cazuri în mai multe zone ale Statelor Unite şi Canadei, pe lângă cele câteva sute suspectate în Mexic.

Gripa în general se poate răspândi discret, iar oamenii care sunt infectaţi pot transmite virusul înainte să înceapă să îi resimtă simptomele. Pe de altă parte, una dintre cele mai mari probleme cu gripa este că simptomele pe care le provoacă sunt similare cu cele provocate de alte zeci de virusuri şi bacterii. Febră, dureri de cap, dureri musculare, tuse seacă, oboseală - toate acestea pot fi provocate de numeroase alte infecţii, de la rinovirusul care cauzează răceala obişnuită, până la mai puţin cunoscutele adenovirusuri, de asemenea foarte întâlnite.

După declanşarea alertei de gripă porcină, medicii din toată lumea testează persoanele cu simptome de gripă pentru a vedea dacă sunt infectate cu acest nou virus. Aceasta necesită teste ADN, pentru că este un virus gripal tip A - aşa cum sunt alte două tulpini foarte comune de gripă sezonieră. Este, de asemenea, un virus H1N1, iar aceasta este o tulpină sezonieră. Până când nu se face analiza ADN-ului, nu este clar dacă pacientul suferă de gripă obişnuită sau este infectat cu acest virus nou al gripei porcine.

"Virusul ar putea fi peste tot şi să nu fi fost descoperit, pentru că nu s-au făcut teste", a spus Mike Osterholm, directorul Centrului de cercetare şi strategii în domeniul bolilor infecţioase din Minnesota.

Virusul a apărut deja în Mexic, Canada şi Statele Unite, la persoane care nu par să aibă nimic în comun. Aceasta sugerează un tipar de răspândire ce funcţionează după mecanisme încă necunoscute.

Noul virus este lucrul de care s-au temut cel mai mult experţii. Are ADN de la tulpini diferite de virusuri gripale. În timp ce genetic seamănă cu un virus al gripei porcine H1N1, virusul conţine şi secvenţe ADN de gripă umană şi aviară.

Dacă majoritatea cazurilor din Statele Unite, Canada şi Mexic au fost uşoare, virisul a provocat totuşi 103 decese în Mexic, inclusiv printre adulţi tineri. Acest lucru este neobişnuit, pentru că gripa omoară în general copii foarte mici, bătrâni şi persoane cu alte boli, provocându-le complicaţii.

Directorul CDC Richard Besser a spus că virusul ar putea dispărea de la sine şi reapărea. "Ne apropiem de sfârşitul sezonului în care virusurile gripale tind să se transmite foarte uşor", dar "este foarte greu de făcut previziuni", a declarat acesta. Besser a spus că se aşteaptă ca numărul cazurilor să scadă în cursul verii în emisfera de nord. Alte pandemii s-au manifestat în valuri, la intervale de câteva luni, iar acest virus ar putea urma acelaşi tipar.

Experţii în sănătate avertizează de mult timp că o epidemie de gripă este iminentă, dar nu se poate prevedea ce virus o va provoca. Mult timp, experţii s-au temut că va fi o formă de gripă aviară care a suferit mutaţii.