MENIU

Videanu: Este important un angajament energetic în regiunea Mării Negre, pentru a gestiona proiectele

Foto: NewsIn

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat vineri, la "Black Sea Energy and Economic Forum", că este importantă existenţa unui angajament energetic semnificativ în regiunea Mării Negre, fără de care proiecte mari precum Nabucco sau South Stream nu ar putea fi gestionate.

"Este important să avem un angajament semnificativ în regiunea Mării Negre. Proiectul Nabucco este foarte important pentru noi, însă trebuie avute în vedere şi proiectele South Stream, North Stream, Blue Stream, White Stream 2. Din punct de vedere politic, este foarte interesant să avem discuţii şi să găsim soluţii. Este imposibil să gestionezi toate aceste proiecte mari, în lipsa unui astfel de angajament", a declarat Videanu.

De asemenea, potrivit ministrului Videanu, elementul cel mai important în ceea ce priveşte securitatea energetică este reducerea dependenţei de orice sursă de energie importată. Ministrul a afirmat că este esenţial să diversificăm rutele de trazit şi sursele de furnizare, crescând atât numărul de furnizori, cât şi rutele de transport.

"Este nevoie de investiţii mai mari în sursele de energie regenerabilă, în sursele nucleare, toate acestea ar putea reprezenta un răspuns la problema securităţii energetice a tuturor ţărilor", a precizat Adriean Videanu.

Creşterea preţurilor în sectorul energetic este rezultatul instabilităţii politice din unele ţări furnizoare, iar guvernele respective trebuie să depăşească această instabilitate, a mai declarat vineri ministrul Economiei, Adriean Videanu.

"Eu consider că securitatea energetică a devenit o componentă esenţială în politica strategică a tuturor guvernelor. Instabilitatea politică în unele din ţările furnizoare rezultă şi în creşterea preţurilor în sectorul energetic. Guvernele trebuie să depăşească această instabilitate politică din zona furnizării energiei, de exemplu Iranul", a spus Videanu.

Potrivit Strategiei energetice a României pentru perioada 2007-2020, la nivel global, rezervele certe cunoscute de petrol pot susţine un nivel actual de consum doar până în anul 2040, iar cele de gaze naturale până în anul 2070, în timp ce rezervele mondiale de huilă asigură o perioadă de peste 200 de ani, chiar la o creştere a nivelului de exploatare. Previziunile indică o creştere economică, ceea ce va implica un consum sporit de resurse energetice.

De asemenea, România dispune de o gamă diversificată, dar redusă cantitativ de resurse de energie primară: ţiţei, gaze naturale, cărbune, minereu de uraniu, precum şi de un potenţial valorificabil de resurse regenerabile important.

Mai multe articole despre:
energie Adriean Videanu Marea Neagră