MENIU

Victor Ponta: Nu eu decid asumarea răspunderii Guvernului pe Coduri

Foto: NewsIn

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a spus astăzi că preferă ca noile Coduri să nu fie adoptate prin asumarea răspunderii, dar a spus că nu ştie care va fi soluţia convenită la nivel politic.

"Ne dorim ca cele două Coduri să meargă pe procedura parlamentară. Dacă este o problemă atât de gravă vizavi de Uniunea Europeană, vom vedea", a spus Ponta referitor la posibilitatea ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe Coduri pentru a evita un raport nefavorabil pe justiţie al Comisiei Europene.

Ponta a afirmat că nu este în măsură să dea un răspuns cert în acestă chestiune, deoarece decizia nu-i aparţine. "Ca ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, prefer ca orice ordonanţă de urgenţă să fi fost un proiect de lege", a spus social-democratul, exprimându-şi astfel preferinţa pentru dezbaterea parlamentară în defavoarea asumării răspunderii.

Ponta, care este şi coordonator al subcomisiei parlamentare pentru Codul penal, a apreciat că membrii subcomisiilor pentru Coduri şi-au făcut datoria şi că nu se poate vorbi de blocarea acestora în Parlament.

"Nu înţeleg discuţia asta sterilă despre blocarea Codurilor. Nu le-a blocat nimeni, le-am făcut în timp record. Probabil că este un record mondial adoptarea a 3.000 de articole la Civil şi 400 la Penal în două luni şi jumătate. Vreau să bat un nou record mondial cu procedura penală", a apreciat Ponta.

Ministrul a spus că, din punct de vedere tehnic, Codul Civil şi cel Penal sunt aproape finalizate la subcomisii, dar a spus că este greu de estimat cât va dura dezbaterea lor în plen, existând posibilitatea ca unii parlamentari să dorească să-şi susţină amendamentele în şedinţă.

Întrebat cum comentează faptul că liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, i-a spus şefului statului că PSD este de acord cu asumarea răspunderii, Ponta a afirmat că Hrebenciuc este implicat în această problemă la nivel politic, în timp ce el s-a ocupat de aspectele tehnice ale adoptării Codurilor. "Domnul Hrebenciuc caută soluţii politice pentru probleme politice", a spus Ponta.

Citeşte şi "Hrebenciuc: PSD e de acord cu asumarea răspunderii pe Coduri"