MENIU

Un turn medieval şi mai multe artefacte au fost descoperite în curtea Muzeului Banatului

Foto: wikipedia.org

Arheologii timişoreni au descoperit în curtea Muzeului Banatului un turn medieval care datează din prima etapă a construcţiei castelului şi mai multe artefacte.

Săpăturile arheologice de la Castelul Huniade din Timişoara au loc ca urmare a lucrărilor de consolidare a clădirii. Au fost descoperite un turn medieval cu latura de 11 metri, un vârf de săgeată şi un vârf de săgeată de arbaletă, vase, ancadramente de piatră din faţadă, ancadramente de poartă (stil gotic), fragmente de pipe turceşti, proiectile de piatră, ghiulele de fier şi două monede medievale.

"Turnul este din cărămidă şi mortar, datează din perioada medievală şi era amplasat în interiorul castelului. El juca atât rol de locuit, cât şi rol de refugiu în cazul unui asediu", a declarat arhitectul Zsuzsana Kopeczny, unul dintre responsabilii de proiect.

În prezent, în Castelul Huniade se fac lucrări de consolidare, dar se pregăteşte şi proiectul de restaurare a întregii clădiri.

"Este o descoperire extraordinară. Vom discuta cu arhitecţii care fac proiectul de restaurare să conservăm aceste ziduri şi să le putem valorifica din punct de vedere turistic", a spus directorul Muzeului Banatului, Dan Ciobotaru.

Castelul Huniade este cea mai veche clădire din Timişoara. Castelul fost cercetat sistematic abia din 2007. Au mai existat cercetări în 1903, cu ocazia lucrărilor de consolidare a clădirii, când au fost, descoperite prima dată ruinele castelului medieval de secol XIV, iar apoi în 1980, arhitectul Alexandru Rădulescu a făcut sondaje în curtea interioară şi în "Sala de Marmură", dezvelind zidurile de cărămidă datând din secolele XIV-XVI.

De acum doi ani, în paralel cu lucrările de consolidare şi restaurare a Castelului Huniade, s-au demarat şi cercetările arheologice atât în jurul castelului, cât şi în curtea interioară. Au fost descoperite numeroase artefacte datând din secolele XIV-XVIII, dar şi urme de ziduri, încercându-se astfel să se înţeleagă cum era amplasat şi cum arăta castelul în diferite epoci.