MENIU

Un medic cercetător din SUA este acuzat că a inventat datele din cel puţin 21 de studii

Foto: zdnet.com

Un medic anestezist american, Scott Reuben, a inventat datele din cel puţin 21 de studii publicate din 1996 în mai multe reviste medicale, a anunţat purtătorul de cuvânt al unui centru medical, relatează AFP.

Frauda a fost descoperită în mai 2008, în timpul unei verificări de rutină a rezumatelor de cercetare care urmau să fie prezentate la Baystate Medical Center din Springfield, a explicat Jane Albert.

Acest lucru a dus la retragerea studiilor din revistele medicale în care fuseseră publicate, printre care Anesthesia and Analgesia.

Medicii au descoperit că cercetările pe care Reuben urma să le prezinte nu fuseseră aprobate de un consiliu medical intern pentru supervizarea cercetărilor efectuate pe pacienţi, ceea ce a dus la o anchetă asupra tuturor studiilor publicate de anestezist. Albert a refuzat să spună dacă Reuben a recunoscut faptele, limitându-se la a declara că "acesta a cooperat cu anchetatorii spitalului" şi că nu există suspiciuni legate de coautorii studiilor.

"Ancheta spitalului Baystate a conchis că studiile ce conţineau datele inventate au fost realizate doar de Reuben şi că niciun alt cercetător nu a fost implicat în aceste fraude", a subliniat Allen.

Acesta ar putea fi unul dintre cele mai grave cazuri de falsificare din cercetarea medicală, a declarat medicul Steven Shafer, editorul Anesthesia and Analgesia. "Medicii foloseau multe dintre rezltatele studiilor lui Reuben, iar activitatea sa a avut un impact uriaş asupra acestei specializări", a explicat el.

Reuben, în concediu de boală din mai 2008, a publicat zeci de articole despre analgezia numită "multimodală", o nouă arie de cercetare în acest domeniu, privitoare la recurgerea la mai multe tipuri de analgezice pentru tratarea durerilor postoperatorii şi accelerarea refacerii.

În unele cazuri, studiile sale foloseau date privitoare la analgezici produşi de laboratorul Pfizer, printre care Celebrex, Lyrica şi Neurontin. Pfizer a acordat cinci burse de cercetare acestui medic, între 2002 şi 2007.

Sally Beatty, purtător de cuvânt al companiei, a spus că testele clinice efectuate de societate pentru obţinerea autorizaţiei de vânzare a Celebrex şi Lyrica nu au inclus studiile lui Reuben.

Celebrex a fost aprobat pentru tratarea durerilor acute, mai ales a celor care intervin după o operaţie.

Shafer a mai spus că cercetătorii şi medicii vor reexamina studiile şi poate vor repeta testele clinice privitoare la folosirea combinată a mai multor analgezice, preconizată de Reuben. "Trebuie să avem în vedere varianta ca unii pacienţi să fi avut de suferit din cauza recomandărilor nefondate ale lui Reuben", a conchis el.

Mai multe articole despre:
SUA cercetare studii date invenţii cercetător