Un documentar realizat de CNSAS spune povestea Securităţii prin amintirile oamenilor obişnuiţi (VEZI VIDEO)
Filmul, în regia lui lui Nicolae Mărgineanu, face parte din proiectul "Învăţând istoria prin experienţele trecutului. Cetăţeni obişnuiţi supravegheaţi de Securitate în timpul anilor 1970-1980", co-finanţat de Uniunea Europeană.
"Scopul principal al acestui proiect este de a aduce la lumină experienţele oamenilor obişnuiţi urmăriţi de Securitate în perioada anilor 1970-1980, pentru a evidenţia atât metodele de supraveghere şi de control ale Securităţii, cât şi felul în care aceştia rememorează acele experienţe", arată un comunicat de presă al instituţiei.
În cadrul lui s-a realizat filmul documentar „SUPRAVEGHEAT DE SECURITATE ÎN ANII '70 - '80”, dublat în limba engleză, în regia lui Nicolae Mărgineanu. Scenariul a fost scris pe baza amintirilor oamenilor şi a arhivei lăsate de fosta Securitate. El spune, în forma unor poveşti de viaţă, cum acţiona Securitatea asupra vieţii de zi cu zi a românilor prin folosirea filajului, a interceptărilor telefonice şi a corespondenţei, a instalării de microfoane în locuinţe, etc. În anii ’70 – ’80 ai perioadei comuniste, Securitatea ajunsese la „vârsta maturităţii”. Anchetele ei nu mai erau la fel de brutale fizic precum în anii precedenţi, şi nici mijloacele ei rudimentare, precum în anii ’50.
"Aşa s-a născut documentarul „Supravegheat de Securitate în anii ‘70-‘80” – din mărturiile unui muncitor, ale unui student, ale unui profesor şi ale unei învăţătoare. Cu toate episoadele inerente unui astfel de demers, de la cele pline de ridicol, precum pedeapsa ţinutului tabloului lui Ceauşescu cu nasul, pentru ca apoi, după ce l-ai scăpat, să fii acuzat că „l-ai dat jos pe tovarăşul secretar general”, până la episoadele dramatice în care oamenii ajung în pragul sinuciderii. Nu teoretizăm, nu tragem concluzii şi nu lansăm acuzaţii. Lăsăm oamenii de astăzi să vadă şi să judece cu mintea lor", mai arată comunicatul de presă.
Doar în planul secund al filmului apar ofiţerii şi informatorii. Ei, însă, vor fi subiectul unor viitoare iniţiative de acest fel, în măsura în care aceste personaje vor dori să îşi facă auzite „vocile” şi comunicate experienţele.
În cadrul aceluiaşi proiect s-a realizat şi un volum (tradus şi în limba engleză) cu titlul : „Învăţând istoria prin experienţele trecutului. Cetăţeni obişnuiţi supravegheaţi de Securitate în timpul anilor 1970-1980”, în care se prezintă mecanismele de funcţionare ale Securităţii în perioada anilor 1970-1980, precum şi felul în care acestea influenţau viaţa de zi cu zi a oamenilor obişnuiţi din România acelor ani. Aşadar, el va conţine fragmente din interviuri şi din documentele aflate în arhiva C.N.S.A.S. însoţite de interogări şi teme de dezbatere.
Atât filmul documentar, cât şi cartea au fost dezbătute în mai multe seminarii care au avut loc în luna septembrie la Iaşi, Cluj Napoca, Bucureşti şi Berlin.
Mai multe articole despre:
Ceauşescu
arhive
comunism
CNSAS
Securitate
documentar
victime
informatori