Trei delfini au eşuat pe ţărmul Mării Negre în doar două zile
Trei delfini au eşuat pe ţărmul românesc al Mării Negre în numai două zile, în staţiunile Eforie şi Olimp, au afirmat reprezentanţi ai echipei Oceanic -Club.
Directorului coordonator al Oceanic Club, Răzvan Popescu-Mirceni, a declarat că doi delfini au fost găsiţi morţi, duminică, în zona Eforie, după ce s-au prins în plase de pescuit, iar luni a fost găsit un delfin eşuat în zona staţiunii Olimp. De la începutul acestui an, membrii clubului au găsit 26 de delfini morţi.
"În cursul zilei de 21 iunie, a plecat în prima sa misiune pe mare în cadrul programului ambarcaţiunea SEOPMM Oceanic-Club - Delphis . După un efort susţinut atât financiar, cât şi uman şi logistic, cu o întârziere de 11 luni cauzată de lipsa de fonduri, Delphis ar fi trebuit să realizeze prima sa misiune de monitorizare a bancurilor de delfini aflaţi în apropierea apelor costiere. Din păcate, în locul programului de cercetare asupra etologiei delfinilor care frecventează apele costiere româneşti, echipajul a fost nevoit să intervină pentru recuperarea a două exemplare de marsuini (Phocoena phocoena) în zona Eforie, decedate în urma prinderii lor în plase de pescuit tip setcă", a afirmat Răzvan Popescu-Mirceni.
Împreună cu un echipaj al poliţiei de frontieră, membrii Oceanic Club au căutat un al treilea delfin, observat de persoane aflate la bordul unei ambarcaţiuni, în staţiunea Mamaia. Acest delfin nu a fost, însă, găsit.
Luni, un alt delfin eşuat a fost găsit în zona staţiunii Olimp.
"În seara zilei de 22 iunie, dispeceratul Direcţiei Dobrogea Litoral a Administraţiei Naţionale Apele Române ne-a semnalat prezenţa unui alt delfin eşuat în zona staţiunii Olimp, unde echipa de intervenţie Oceanic-Club s-a deplasat şi a identificat un exemplar juvenil de Tursiops truncatus, mort ca urmare a înecului. Exemplarul respectiv a murit ca urmare a prinderii sale în plase de pescuit de tip setcă. În prezent, echipele noastre lucrează în continuare la identificarea, recuperarea şi distrugerea plaselor abandonate/pierdute în mare în zona apelor teritoriale ale României", a mai spus Popescu-Mirceni.
Reprezentanţii Oceanic Club atrag atenţia că programul "Delfinii în criză!" este în pericol să fie sistat ca urmare a lipsei de resurse materiale. În prezent toate misiunile sunt realizate din resursele cu care contribuie membrii Oceanic-Club. Misiunea pe mare din cursul zilei de 21 iunie a costat 1.120 de lei şi fiecare operaţiune de recuperare a delfinilor eşuaţi pe plaje necesită circa 100 RON/delfin.
"Este nevoie să ştim cauzele mortalităţii delfinilor, starea lor de sănătate, comportamentul lor, rutele de migraţiei şi zonele predilecte de hrănire, reproducere şi odihnă, precum şi numărul real al efectivelor fiecăreia din cele trei specii, pentru a putea elabora şi propune un plan viabil şi eficient de măsuri în vederea protejării lor şi o strategie de management populaţional. De la începutul programului nostru, în a doua jumătate a anului 2007, nici un delfin eşuat nu a rămas nevalorificat informaţional. În 2008, au fost 45 de cazuri, iar anul acesta avem deja 26 de cazuri. Pentru fiecare dintre acestea a fost nevoie de combustibil, de echipamente de protecţie de unică folosinţă, de maşini şi, nu în ultimul rând, de oameni", a spus Răzvan Popescu-Mirceni.
Pentru mai multe informaţii despre Oceanic Club şi misiunile sale, puteţi intra pe site-ul oficial www.oceanic.ro.