MENIU

Traficantul de arme Viktor Bout s-a plâns că a fost diabolizat în filmul inspirat din viaţa sa

Foto: abc.net.au

Presupusul traficant rus de arme Viktor Bout, arestat cu ajutorul României şi a cărui extrădare din Thailanda este cerută de Statele Unite, a afirmat că a fost diabolizat într-un film şi o carte care l-au descris drept un \"negustor al morţii\".

Înainte de o nouă audiere în faţa unui tribunal din Bangkok, Bout a criticat o carte publicată în 2007, care detaliază presupusele sale activităţi ca "negustor al morţii".

Viktor Bout, în vârstă de 41 de ani, fost ofiţer în Aviaţia sovietică, devenit om de afaceri, a fost arestat în martie 2008 într-un hotel din Bangkok, după ce s-a întâlnit şi a încercat să le vândă arme unor agenţi americani care s-au prezentat drept reprezentanţi ai gherilei columbiene FARC.

"Am devenit nici mai mult nici mai puţin decât ostaticul unei \'imagini demonice\', care a fost fabricată într-o carte a unui autor fără scrupule şi transferată apoi pe marele ecran", spune Bout. El a inspirat un personaj jucat de actorul american Nicolas Cage, în filmul "Lord of war". Porecla sa de "negustor al morţii" a fost utilizată într-o carte scrisă de Douglas Farah.

În mai anul trecut, Departamentul american al Justiţiei a reţinut patru capete de acuzare împotriva lui Bout, care riscă închisoare pe viaţă în Statele Unite. El este acuzat pentru că a încercat să vândă arme FARC şi că a complotat pentru a ucide cetăţeni americani. Bout este acuzat şi de complot pentru a ucide oficiali şi angajaţi americani şi de complot în vederea obţinerii de rachete antiaeriene. Viktor Bout este descris în Occident drept un "negustor al morţii" pentru că, timp de 15 ani, ar fi furnizat arme în întreaga lume, inclusiv talibanilor afgani şi al-Qaidei.

Andrew Smulian, complicele traficantului de arme Viktor Bout, a fost în România pentru a încheia tranzacţii cu potenţiali cumpărători, iar autorităţile au interceptat convorbiri şi au înregistrat întâlnirile pe care acesta le-a avut în România cu doi colaboratori ai agenţiei antidrog din SUA. Smulian a stat în România aproximativ două săptămâni, timp în care a fost supravegheat permanent de ofiţerii de la crimă organizată din Poliţia de Frontieră şi de Serviciul Român de Informaţii. Nu a fost arestat pentru că serviciile secrete americane îl urmăreau pe Bout. Arestarea lui Smulian ar fi tulburat apele în sfera de influenţă şi de credibilitate a rusului Bout şi cu siguranţă acesta s-ar fi ascuns. 

De altfel, arestarea lui Viktor Bout trebuia să aibă loc în România, dar difuzarea, în 3 februarie, a filmului "Traficantul de arme", inspirat din viaţa lui, l-a făcut suspicios şi l-a determinat să nu mai vină ca să perfecteze tranzacţia aflată în vizorul agenţilor secreţi, potrivit unor surse judiciare de la Bucureşti.

Mai multe articole despre:
film SUA arme arest traficant Viktor Bout