Tot mai mulţi cetăţeni bulgari fură din bancomatele din România
Bancomatele din România sunt tot mai des ţinta unor atacuri. După nouă ani de supremaţie pe piaţă, infractorii români sunt înlocuiţi treptat de bulgari. Vecinii de la sud de Dunăre au avansat atât de mult, încât nu mai sparg doar bancomatele din Giurgiu, ci şi pe cele din Bucureşti.
Metodele de furt sunt din ce in ce mai diverse şi sunt aceleaşi indiferent de naţionalitea hoţului
90% din atacurile la bacomate au loc ziua în amiaza mare. O bună parte sunt dejucate atunci când aşa numitele săgeţi sunt prinse în flagrant. Aceştia sunt cei care pregătesc furtul, adică montează dispozitive de citire a cardurilor sau folosesc carduri-colnă ca să scoată banii din bancomate.
Inovatoarea metodă care filmează sau copiază codul pin a fost folosită şi de trei bulgari în urmă cu patru luni. Numai că nu şi-au ales bancomatul potrivit. Era montat în apropierea Inspectoratului general al Politiei Române. Un poliţist a observat dispozitivul când vroia să-şi verifice cardul. Zona a fost monitorizată, iar bulgarii au fost prinşi când au venit să-şi colecteze prada.
Datele furate sunt apoi transcrise pe carduri goale, pe cartele de acces în supermagazine si chiar pe cele de metrou. Odată imprimate, informaţiile pot fi folosite de hoţi la orice bacomant din ţară.
România este în majoritatea cazurilor doar supapa prin care sunt curăţate anual conturile câtorva mii de cetăţeni străini.
Portret robot al hoţului care fură din bancomate
Confruntându-se cu atâtea cazuri de furturi din bancomate, anchetatorii au reuşit să facă şi un portret al hoţului care fură din bancomate. Acestea sunt infracţiuni numite de anchetatori curate! Nu e nevoie de violenţă şi nici măcar de prea multă iscusinţă.
Trebuie doar un pic de dexteritate, răbdare şi atenţie la camerele de supraveghere. Cei care montează dispozitive de copiere a cardurilor nu lucrează singuri. Sunt bărbaţi cu vârste între 18 şi 25 de ani, care s-au obişnuit să trăiască pe picior mare.
Cel mai des este vorba despre tineri pentru care statutul social este important şi de aceea încearcă să şi-l păstreze, dar furând. Autorii furturilor din bancomate nu sunt infractori de rând: au studii superioare. Sunt fie studenţi, fie proaspăt absolvenţi sau bărbaţi fără ocupaţie, dar obişnuiţi cu viaţa mondenă. De multe ori, personajele care stau în spatele acestor furturi au dezvoltat adevărate afaceri.