Ţinutul Secuiesc şi-a rezervat domeniu pe internet cu o abreviere din latină
Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balasz, a declarat vineri, la Târgu Mureş, că Ţinutul Secuiesc, în urma iniţiativei Consiliului Naţional Secuiesc, va fi prezent în curând în spaţiul virtual, având atribuită extensia .sic, ca nivel de domeniu.
Potrivit acestuia, atribuirea subdomeniilor, respectiv a numelor de domenii va începe după primul trimestru al anului 2010, după definitivarea procedurii de atribuire a noului domeniu de nivel superior. "După această dată organele administraţiei publice locale, instituţiile, societăţile comerciale şi persoanele private din Ţinutul Secuiesc vor avea posibilitate de a avea site-uri pe Internet în domeniul ".sic", a spus liderul CNS.
Izsak a adăugat că apariţia pe Internet a Ţinutului Secuiesc, ca şi o entitate autonomă, printre ţări, regiuni autonome, comunităţi culturale, reprezintă "un pas important" al aspiraţiei la autonomie a secuimii. "Noua denumire de domeniu superior poate deveni simbolul solidarităţii secuilor de pretutindeni, deoarece vom acorda posibilitatea organizaţiilor şi instituţiilor lor să aibă un nume de domeniu cu terminaţia .sic", a spus el.
Domeniul de nivel superior al Ţinutului Secuiesc a fost acordat în acelaşi timp cu alte nouă regiuni: Quebec, Scoţia, Ţara Bascilor, Bretagne, Cornwall, Anglia, Galiţia, Ţara Galilor şi Leon. La şedinţa următoare CNS poate adopta o hotărâre prin care recomandă drept cod internaţional prescurtarea SIC.
Izsak a arătat că va fi înfiinţată o fundaţie cu denumirea OMSIC şi o societate comercială cu aceeaşi denumire şi că prima se va ocupa de gestionarea şi reglementarea domeniul superior, iar firma, de baza tehnică a acestuia .sic. Acesta susţinut că CNS a ridicat această problemă pentru prima oară în anul 2005, "când am început să folosim comunicarea modernă pentru doleanţele de autonomie a secuimii".
Izsak a arătat că în momentul în care a fost demarată această procedură CNS a cerut de la catalani (care au obţinut codul .cat) procedura care trebuie urmată care "au înţeles că secuii sunt o comunitate culturală majoră într-o regiune şi pot să obţină .sic ca nume de domeniu de nivel superior". Acesta a precizat că a furnizat date privind demografia, precum şi argumentele culturale şi istorice ale secuimii pentru a obţine acest cod.
Izsak Balazs a precizat că indicativul SIC (cu care au şi fost tipărite autocolante pentru maşini) nu intră în contradicţie cu indicativul de ţară al României, RO, întrucât ţărilor li se acordă indicative din două litere, iar regiunilor din trei. Acesta a precizat că se aşteaptă la creşterea numărului de site-uri în Ţinutul Secuiesc aşa cum în Catalania după atribuirea codului numărul site-urilor a crescut cu 30%.
Izsak a mai declarat că este optimist cu privire la recunoaşterea prin lege a autonomiei Ţinutului Secuiesc. "Deocamdată am reuşit să vizualizăm în spaţiul virtual această identitate pe care dorim să o protejăm", a spus el. Liderul CNS consideră că în lupta pentru autonomie CNS se ghidează după principiile descentralizării, propuse de Comisia prezidenţială Stanomir.