MENIU

Theodor Paleologu: Actorii pensionari vor putea fi plătiţi în continuare prin contract de drepturi de autor

Foto: NewsIN

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, consideră că actorii pensionari vor putea fi plătiţi în continuare prin contracte de drepturi de autor şi contracte de management cultural, se arată într-un comunicat emis de minister.

"În înţelegerea mea şi a juriştilor din Ministerul Culturii, ordonanţa de urgenţă privind interzicerea cumulului pensiei şi salariului lasă deschisă posibilitatea contractelor de drept de autor şi a contractelor de management cultural. Ordonanţa guvernului vorbeşte de venituri din exercitarea unei funcţii, ceea ce în mod evident nu se aplică activităţii artistice în cauză", a declarat ministrul Culturii, Theodor Palologu.

Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional nu a fost consultat la elaborarea ordonanţei de guvern ce interzice pensionarilor să primească şi salariu de la stat, a precizat purtătorul de cuvânt al ministrului de resort, Alexandru Bălăşescu.

Sute de actori din România ar putea fi afectaţi de ordonanţa cabinetului Boc, numărul lor exact urmând să fie făcut public, în zilele următoare, de Uniunea Teatrală din România.

Directorul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), Ion Caramitru, estimează la 200 numărul actorilor pensionaţi aflaţi încă în activitate la teatrele de stat. "Este o picătură de apă într-un ocean. Ar fi păcat de la Dumnezeu să nu mai poată lucra. Aceasta ordonanţă nu pică bine, pentru că noi vrem să ţinem aproape de teatru marii actori care au ieşit la pensie. Actorii sunt cea mai restrânsă categorie socială; dacă la TNB sunt 17 actori pensionaţi, printre care Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Sanda Toma şi Damian Crâşmaru, la alte teatre sunt, probabil, cel mult cinci", a precizat Caramitru.

Potrivit acestei ordonanţe, pensionarii pentru limită de vârstă nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesională, indiferent de nivelul lor, dacă acestea sunt obţinute din exercitarea unor funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială. Angajaţii de la stat care cumulează pensia cu salariul trebuie să decidă în 15 zile la care dintre cele două venituri renunţă.