MENIU

Tăriceanu: În calitate de preşedinte al PNL, mă gândesc să iau în calcul candidatura mea la prezidenţiale

foto: NewsIN

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat luni că din punctul său de vedere, PNL ar trebui să se înscrie în cursa pentru Cotroceni cu un candidat propriu şi a adăugat că, în calitate de preşedinte al partidului, trebuie să ia în calcul şi această opţiune.

"Acest lucru încă nu s-a discutat în cadrul PNL, cred că este un pic prea devreme, dar sigur că în calitate de preşedinte al partidului trebuie să am în vedere inclusiv această opţiune", a răspuns Tăriceanu, întrebat dacă este interesat de a candida pentru preşedinţie.

Cât priveşte opţiunea avansată de Institutul "Oviviu Şincai", ca partidele să susţină un cotracandidat unic în faţa lui Traian Băsescu, preşedintele PNL a subliniat că această variantă "trebuie supusă unei atente evaluări".

"Azi am făcut o scurtă discuţie cu colegii, şi vreau să ştiţi că interesul PNL este să-şi prezinte un candidat propriu, care să poată să susţină valorile, ideile şi principiile liberale, pe baza căreia România să-şi prezinte o altă faţă, un regim care să fie cu adevărat democratic, ceea ce înseamnă o ţară cu instituţii puternice, cu o putere care este exercitată echilibrat de duferitele instituţii ale statului. Cred că este un proiect politic prea important referitor la modul în care va trebui să evolueze România de mâine încât să ne permitem să nu avem un propriu candidat la prezidenţiale", a afirmat Tăriceanu.

Institutul "Ovidiu Şincai" a publicat duminică un raport de analiză a alegerilo parlamentare din 30 noiembrie 2008, care conţine o serie de recomandări către PSD, inclusiv în privinţa scrutinului prezidenţial din acest an.

"În perspectiva confruntării electorale directe cu preşedintele Băsescu, partidele politice ar trebui să analizeze şi oportunitatea prezentării unui contracandidat unic, eventual non-partizan şi neutru în raport cu actualele structuri de partid, capabil să insufle populaţiei în mare măsură cuprinse de scepticisim şi cinism, o nouă speranţă şi un nou ideal, opunând proiectului dezintegrator şi autorist băsescian unul unificator şi democratic. Modelul "candidaturii Obama" este o sursă majoră de inspiraţie în acest sens", se arată în raport.