MENIU

T. Băsescu: Andronescu face compromisuri inadmisibile în privinţa educaţiei pentru a nu deranja electoratul PSD

Băsescu: Mulţi comit abuzuri sub scutul autonomiei universitare
foto: NewsIN

Reforma în educaţie trebuie făcută în tot sistemul de educaţie şi nu, puctual, la o universitate. Aceasta este poziţia preşedintelui cu privire la problemele din sistemul de educaţie. În opinia şefului statului, sindicatele, dar şi ministerul Educaţiei nu doresc reforma sistemului, în cadrul căruia sunt create catedre "pentru clientelă şi dascăli nepregătiţi". În opinia preşedintelui "Andronescu, din dorinţa de a nu deranja bazinul electoral al partidului, ezită şi face compromisuri inadmisibile în raport cu situaţia grea în care se află invăţământul din România".

"Ştiu şi ura cu care se vorbea de învăţământul privat chiar din discuţiile mele cu sindicatele. Aş vrea să fie foarte clar că, atunci când am spus că nu Spiru Haret este problema, ci reforma, nu am apărat Spiru Haret. La universitatea de stat din Oradea a fost puternic mediatizată fraudarea acordării de diplome. Afirmaţia mea a fost că reforma trebuie făcută în tot sistemul de educaţie şi nu, punctual, la o universitate", a spus preşedintele.

Traian Băsescu a avertizat că "atâta timp cât sistemul rămâne nereformat, nu vom rezolva problema calităţii educaţiei. Rezolvările punctulale nu duc la creşterea calităţii educaţiei".

Legat de Universitatea Spiru Haret, preşedintele a spus că are propriile aprecieri care să certifice nivelul de legalitate sau ilegalitate de la această universitate, pe care nu vrea să le facă publice pentru a nu influenţa ancheta. Preşedintele a spus că a avut mai multe discuţii pe tema Spiru Haret cu ministrul Ecaterina Andronescu care i-a semnalat problematica cu privire la funcţionarea Universităţii Spiru Haret.

Traian Băsescu a spus că a mers la şedinţa Guvernului unde a constatat că se amână aplicarea soluţiilor de reformare a sistemului educaţional.  

"Reafirm că blocajul în reforma educaţiei este o responsabuilitate egal împărţită între sindicate şi oameni politici. Sindicatele sunt elementul major de blocaj în adoptarea soluţiilor comisiei Miclea şi oameni politcii, inclusiv dna Andronescu, din dorinţa de a nu deranja bazinul electoral al partidului, ezită şi face compromisuri inadmisibile în raport cu situaţia grea în care se află invăţământul din România", a spus preşedintele. 

Şeful statului a afirmat că "şi în învăţământul privat ca şi în cel de stat găsim judecători, salariaţi ai Curţii de Conturi, prefecţi, oameni politici, care o fac pe dascălii pentru a se crea un păienjeniş de susţinere a opţiunilor, al celor care nu vor reformarea sistemului de educaţie", ceea ce explică de ce "orice acţiune în instaţă a universităţilor este câştigată de universităţi".

Traian Băsescu a vorbit şi despre reforma curiculară. "Aş vrea să precizezez că dincolo de procesele de evaluare, marea problemă este reforma curiculară. Am convingerea că şi aici actualul ministru, alături de sindicate, vor face să eşueze anagajamentul luat în faţa mea de reformare a curiculei pentru anul 2009-2010 şi că nu vor mai învăţa copii 12-13 materii. Ceea ce este un abuz inimaginabil pentru a crea catedre pentru clientelă şi pentru dascăli nepregătiţi".

Preşedintele a explicat că "MEC şi sindicatele trebuie să înţeleagă că un optim este undeva între 5,6 ,7 materii pe an, dar că educaţia ca şi examinarea trebuie să fie transdisciplinară". 

"Cei care blochează reforma în educaţie se feresc de programele de evaluare care trebuie puse în aplicare, imediat ce legea ar fi aprobată în spiritul comisiei Miclea, se feresc de registrul matricol pentru studenţi care ar face imposibilă eliberarea de diplome false şi de responsabilitatea publică a universităţilor în condiţiile în care autonomia unversitară creşte faţă de nivelul din acest moment. Ministerul şi sindicatele nu vor reforma sistemului de educaţie, pentru că îl văd ca pe un sistem producător de bani pentru ei şi nu ca pe un sistem în mijlocul căruia se află elevul şi studentul", a adăugat preşedintele.