MENIU

SUEDIA nu se mai ascunde. România intră în Schengen când dă semnal Austria

Ambasadoarea Suediei la Bucureşti a declarat, joi, că dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI doar când Austria îşi va schimba poziţia faţă de România şi când lucrurile vor fi clare cu privire la România şi Bulgaria. Precizarea vine în contextul în care Suedia a preluat, de la 1 ianuarie, președinția Consiliului UE.

Ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hydén, a declarat, joi, că dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI atunci când sunt îndeplinite condiţiile şi anume atunci când Austria îşi va schimba poziţia faţă de România şi când lucrurile vor fi clare cu privire la România şi Bulgaria.

 

“Aş vrea să ating o chestiune foarte importantă preluată de la Cehia şi o să o abordez cu prioritatea pe care o merită şi anume problema Schengen. Suedia a votat în favoarea României în cadrul Consiliului JAI şi România a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a avea un rezultat pozitiv. Din păcate, au fost blocate România şi Bulgaria. Ministrul Justiţiei Suediei, care se ocupă de această chestiune la noi în ţară, a spus imediat în cadrul unei şedinţe a cabinetului că Suedia va continua să depună eforturi pentru a ajuta aceste două ţări. Am preluat acest dosar foarte important de la Cehia, aceasta este o chestiune foarte importantă şi vom încerca să găsim o soluţie. Colaborăm îndeaproape cu România pe această temă şi cu toate părţile interesate şi implicate. Dosarul Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI atunci când sunt îndeplinite condiţiile, adică atunci când Austria îşi va fi schimbat poziţia faţă de România şi practic atunci când lucrurile vor fi clare cu privire la România şi Bulgaria. Suedia este angajată pe această cale şi va depune eforturi”, a transmis ambasadoarea Suediei la Bucureşti.

 

Diplomatul a evitat să dea un răspuns clar când a fost întrebat dacă în timpul preşedinţiei Suediei la Consiliul Uniunii Europene subiectul Schengen va ajunge pe agenda Consiliului JAI.

 

“Preşedinţia suedeză a primit astfel de abordări cu privire la consultări bilaterale cu ţările implicate în acest subiect. Acesta este procesul care a început, când anume se va finaliza e prea timpuriu să spunem. La ce putem să ne angajăm noi, preşedinţia suedeză, este să lucrăm cu toţi partenerii implicaţi . Uşile noastre sunt deschise pentru consultări şi încurajăm aceste discuţii şi ne aşteptăm şi la un spirit constructiv pentru toate părţile implicate”, a răspuns Therese Hydén.

Mai multe articole despre:
suedia romania schengen austria bulgaria umilitre