SUA: Efectele schimbărilor climatice se resimt acum!
Un raport al guvernului american atenţionează că efectele dezastruoase ale încălzirii globale se văd deja şi devin din ce în ce mai rele. Pentru prima oară, autorităţile SUA au folosit un ton extrem de grav asupra schimbărilor climatice.
"În unele cazuri există deja consecinţe grave. Nu este un lucru teoretic care s-ar putea întâmpla peste 50 de ani. Schimbările au loc acum!", a declarat Anthony Janetos, co-autor al studiului, de la Universitatea Maryland.
Documentul de la Casa Albă, un raport asupra climatului cerut periodic de Congres, nu conţine cercetări noi. Dar înfăţişează o imagine mai sumbră a încălzirii globale în SUA decât studiile anterioare din timpul administraţiei Bush. Bush a fost, în cele din urmă, forţat anul trecut printr-un proces să facă public documentul asupra schimbării climatice.
Efectele din prezent ale încălzirii globale se vor înrăutăţi pe măsură ce aceasta va continua, scriu autorii. Ei arată că temperatura medie din SUA va creşte până la sfârşitul secolului cu 11 grade!
"Pragurile vor fi depăşite, ducând la schimbări imense ale climatului şi ale ecosistemelor", spune studiul, adăugând că ar putea afecta supravieţuirea speciilor.
De exemplu, în ultimii zece ani, iernile din centrul Statelor Unite s-au încălzit cu câteva grade şi timpul fără îngheţ a crescut cu o săptămână, potrivit raportului.
Jerry Melilo, unul dintre autorii studiului, a declarat marţi la Casa Albă că dacă acţionăm acum pentru a reduce gazele cu efect de seră, avem mai multe şanse de a salva clima.
Raportul de 200 de pagini are capitole ce examinează efectele încălzirii globale în fiecare regiune, de la cele de coastă până în vârful munţilor. Studiul adună ani întregi de cercetări ştiinţifice, actualizate cu cele mai noi informaţii. Raportul este creat de interagenţia U.S. Global Change Research Program, cu sprijinul guvernului şi al experţilor academicieni.
Mai multe articole despre:
Raport
SUA
efecte
studiu
dezastru
încălzire globală
schimbări climatice
dioxid de carbon
cercetători
efect de seră