MENIU

Studiu științific JAMA Network Open: Șansele de a contracta CoVID-19 când călătorim cu avionul sunt mai mici decât am crede la prima vedere

coronavirus avioane

Una dintre temerile cele mai mari ale acestor vremuri este și posibilitatea nefericită de a lua CoVID-19 în timpul unui zbor aerian. Totuși, conform unor studii care au documentat transmiterea bolii în timpul zborurilor, posibilitatea de infectare este destul de mică. În cele aproape șapte luni de la demararea globală a pandemiei, numărul zborurilor s-a redus drastic, un factor decisiv fiind și închiderea granițelor și blocarea zborurilor de linie.

Un exemplu în acest sens a fost zborul din 31 martie din SUA spre Taiwan, care a avut la bord 328 de oameni, pasageri și echipaj. Conform CNN, 12 persoane aflate la bord la acel moment au avut simptome pe toată durata zborului. Toți cei 328 au fost testați pentru SARS-CoV-2, rezzultatul fiind unul negativ pentru toată lumea.

Un al doilea exemplu se referă la un studiu publicat în jurnalul medical JAMA Network Open. Acest document a analizat un zbor de paru ore din martie de la Tel Aviv la Frankfurt. Doi pasageri au contractat infecția după zbor, ei intrând în contact cu un grup de turiști. Aceștia din urmă interacționaseră cu un manager de hotel, de care luaseră virusul. Toate aceste date provin de la Institutul pentru Virusologie Medicală din cadrul Universității Goethe, Frankfurt.

Un argument în favoarea transmiterii scăzute a virusului în aeronave este acela că aerul se recirculă în cabinele de zbor la fiecare două-trei minute, iar filtrele cu care sunt dotate aeronavele capturează 99.99% din particule. În plus, de la demararea pandemiei s-a introdus termo-scanarea și obligativitatea purtătii măștii atât de către pasageri, cât și de către personalul avionului.

CUM lucrează statistica în transmiterea CoVID când ne aflăm în aer

Pentru a da o valoare numerică acestor observații calitative, Arnold Barnett,  profesor de statistică la Massachusetts Institute of Technology, a încercat să cuantifice riscul de infectare cu CoVID-19 la bord, atunci când zburăm pe o distanță scurtă. De asemenea, acesta a studiat și politica companiilor aeriene de a lăsa locul din mijloc liber.

Astfel, profesorul Barnett a obținut următoarele valori pentru situația în care se zboară cu trei pasageri așezați pe fiecare dintre cele două părți ale avionului. În acest tablou se încadrează aeronave precum Airbus 320 sau Boeing 737.  Dacă toată lumea din avion poartă mască, spune profesorul, șansa de contaminare este de 1 la 4300. Mai mult, dacă se lasă loc liber între scaunul de la margine și cel de la geam, șansa va scădea la valoarea de 1 la 7700. Statisticianul nu neagă faptul că riscurile există, de aceea el încurajează la respectarea măsurilor de protecție personală.

Mai multe articole despre:
coronavirus transmitere coronavirus