MENIU

Staruri din showbiz-ul românesc au fost donatoare de ovule la clinica Sabyc

Foto: DIICOT

"Mici staruri ale showbiz-ului românesc" se regăsesc printre donatoarele de la Sabyc, clinica ai cărei proprietari sunt cercetaţi pentru trafic de ovule, a declarat, în faţa instanţei, unul din avocaţii apărării, Ion Cazacu.

Avocatul Ion Cazacu îi reprezintă pe patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, pe fiul acestuia, Yair Miron, medic rezident la clinică, şi pe Cecilia Borzea, persoana care se ocupa de relaţii cu clienţii.

"Instanţa fondului vorbeşte de femei cu stare precară şi de faptul că cei trei ar fi profitat de ele, dar, de fapt, dacă privim atent, printre donatoare se regăsesc şi unele mici staruri ale showbiz-ului românesc", le-a spus judecătorilor avocatul şefului clinicii Sabyc.

Cazacu a făcut această declaraţie privind vedetele care ar fi fost donatoare, spunând că nu este adevărat că numai femei sărace au donat ovule. De asemenea, apărătorul a afirmat că faptul că vedete au venit la clinică arată că nu era vorba doar de obţinerea de bani din donarea ovulelor.

Procurorul i-a acuzat pe reprezentanţii clinicii că sănătatea mai multor tinere donatoare a fost compromisă, ele suferind de diverse maladii, ca urmare a injecţiilor cu hormoni făcute pentru prelevare de ovule.

Harry Mironescu, patronul clinicii Sabyc, le-a spus judecătorilor că fiul său nu a făcut decât să asculte dispoziţiile primite şi a precizat că de 9 ani "am încercat să organizez un nucleu medical, nu unul criminal".

Harry Mironescu a adăugat că mai multe cupluri de români care nu aveau bani pentru fertilizare plăteau un sfert din sumă, iar în locul celeilalte părţi din bani donau clinicii ovocitele rămase, cu scopul de "a ajuta altă familie". Mironescu a mai explicat că în contractul încheiat între clinică şi donatoare nu era stipulată plata unei sume de bani, pentru că este ilegal, dar era prevăzută plata anumitor cheltuieli necesare donării de ovocite.

De asemenea, fiul patronului clinicii, medicul rezident Yair Miron le-a spus judecătorilor că nu a fost implicat în această donare, pentru că el are o altă specializare şi anume chirurgie plastică.

Cecilia Borza, cea de-a treia persoană arestată în acest caz, le-a explicat judecătorilor că nu a făcut altceva decât să îşi urmeze fişa postului şi nu a racolat nicio donatoare.

Tribunalul Bucureşti a emis, în 20 iulie, mandate de arestare pentru 29 de zile pentru trei persoane acuzate că ar fi "capii" reţele de trafic internaţional de ovule în care este implicată clinica Sabyc. Este vorba despre doi medici israelieni, Harry Mironescu şi Yair Miron, şi despre Cecilia Borzea, persoana care se ocupa de relaţii cu clienţii. Alte 30 de femei care s-au ocupat de racolare sunt cercetate în libertate, iar ancheta va fi extinsă şi împotriva altor zeci de donatoare.