Somnul, mai mult decât ochii închiși: cum să îți reîncarci bateriile în fiecare noapte
Marea ne dăruiește speranțe, așa cum somnul ne dăruiește vise - Cristofor Columb
În momentul de față cu toții trăim o viață mult prea rapidă, ceea ce face ca somnul de calitate să fie tot mai rar. Cercetările evidențiază în mod constant rolul important pe care somnul îl are asupra sănătății noastre generale.
Dincolo de faptul că ne reîmprospătează pentru a face față unei noi zile, acesta are efecte și asupra echilibrului hormonal. De asemenea performanța exercițiilor fizice și funcționarea optimă a creierului sunt influențate de odihna pe care somnul o oferă. În schimb, episoadele de insomnie pot produce creșterea în greutate și apariția riscurilor de îmbolnăvire.
Din fericire, modificări ale stilului de viață și remediile naturale pot îmbunătăți calitatea somnului și ulterior sănătatea corpului și minții. Relaxarea și prioritizarea somnului este vitală, deoarece ajută la reglarea apetitului, sporește eficiența funcționării creierului.
În acest articol, îți vom prezenta 5 acțiuni pe care le poți lua în considerare pentru sănătatea ta și o mai bună odihnă. Descoperă sfaturi practice, cum ar fi meditația, pentru a-ți optimiza somnul, permițându-ți să începi fiecare zi cu energie și vitalitate. Un somn bun nu este doar un lux, ci temelia unei vieți mai sănătoase și fericite.
Fă-ți un program de somn
Dacă ești genul de persoană care își petrece serile pe SlotsCalendar, o idee bună ar fi să reduci din timpul petrecut pe telefon și să oferi mai multă atenție orelor de somn. Intervalul de somn pe care specialiștii îl recomandă, pentru un adult sănătos, este de cel puțin șapte ore.
Organizează-ți in program fix în care să mergi la culcare în fiecare zi și ridică-te la aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekend. Dacă vei fi consecvent vei reuși să îmbunătățești ciclul de somn-veghe al corpului.
Dacă nu adormi în aproximativ 20 de minute, poți încerca o meditație. De asemenea poți citi sau asculta muzică liniștitoare. Când te simți relaxat și gata de somn, întoarce-te din nou în pat.
Fii atent la alimentația ta
Pentru o bună odihnă prin somn, este crucial să acorzi atenție dietei și obiceiurilor nocturne. Evită senzațiile de foame sau senzațiile de plenitudine înainte de culcare. Consumul de mese grele cu câteva ore înainte de somn poate cauza disconfort gastric, afectând calitatea odihnei.
De asemenea, fi atent la consumul de nicotină, cofeină și alcool înainte de culcare. Nicotina și cofeina au efecte stimulative care pot perturba somnul. Alcoolul, deși poate induce somnolență inițial, poate afecta faza profundă a somnului mai târziu în noapte, ducând la treziri frecvente și un somn fragmentat.
Așadar, este esențial să adopți practici de alimentație sănătoasă. Aceste ajustări simple, pot face o diferență semnificativă, ajutându-te să te trezești mult mai odihnit dimineața.
- Evită somnul în timpul zilei
Somnul lung în timpul zilei poate afecta calitatea somnului pe timpul nopții. În cazul în care te simți prea extenuat poți limita somnul pe timpul zilei la cel mult o oră și evită să adormi la o oră târzie în timpul zilei.
Cu toate acestea, dacă ești printre cei care au un program de lucru noaptea, este posibil să ai nevoie să dormi pe parcursul zilei sau înainte de muncă pentru a recupera orele de somn.
- Creează-ți un mediu odihnitor
Păstrează camera în care dormi rece, întunecată și liniștită. Expunerea la lumină seara face mai dificilă adormirea. Evită utilizarea prelungită a ecranelor emițătoare de lumină înainte de culcare. Ia în considerare utilizarea dopurilor pentru urechi, la nevoie, a unui ventilator sau a altor dispozitive pentru a crea un mediu care să se potrivească nevoilor tale.
Efectuarea de activități calmante înainte de culcare, cum ar fi o baie sau utilizarea tehnicilor de meditație, ar putea ajuta la un somn mai odihnitor.
- Fă mai mult sport și gestionează stresul
Activitatea fizică realizată în mod constant poate promova un somn mai bun. Cu toate acestea, evită să fi prea activ în apropierea orei de culcare. De asemenea petrecerea timpului în natură, în fiecare zi ar putea fi, de asemenea, utilă.
Evită pe cat posibil apariția grijilor sau preocupările înainte de culcare. Notează într-un carnețel ce ai în minte și apoi pune-l deoparte pentru a rezolva situația ziua ce urmează.
Știm că este mai dificil dar poți începeți cu elementele de bază, cum ar fi organizarea și stabilirea priorităților sarcinilor. Meditația poate, de asemenea, să îndepărteze orice senzație de anxietate.
Concluzie
Într-o atât de agitată, depinde de noi cum ne menținem sănătoși. Aceste 5 sfaturi, de la stabilirea unui program de somn până la gestionarea dietei și a stresului, ne oferă informațiile necesare pentru a îmbunătăți calitatea somnului nostru și, implicit, calitatea vieții. Când vei începe să pui pe primul loc odihna vei putea construi o fundație solidă pentru o viață mai sănătoasă și fericită.