MENIU

Sistemul judiciar se confruntă cu o problemă de personal, mulţi judecători vor la pensie

Foto: RTV

Spionaj, corupţie la nivel înalt şi abuz în serviciu. Acestea sunt doar 3 din cazurile celebre care au ajuns pe masa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Anul trecut, însă, un judecător a avut încă 1060 de astfel de dosare, o cifră record, faţă de alte state europene.

Un singur judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut de rezolvat, anul trecut, 1063 de dosare, o cifră ameţitoare dacă ne raportăm la media europeană. Spre exemplu, în Germania, un judecător de la Curtea Supremă, cu atribuţii asemănătoare, a avut de rezolvat de 10 ori mai puţine dosare.

Un raport al Consiliului Superior al Magistraturii arată că sistemul judiciar românesc suferă din cauza lipsei de personal. Judecătorii sunt puţini, dosarele multe, aşa că procesele devin tot mai lungi. Totodată, speriaţi de faptul că odată cu legea Predoiu nu vor mai putea ieşi la pensie anticipat decât după 25 de ani de muncă, tot mai mulţi magistraţi cer să iasă din activitate. Anul trecut, au fost peste 150 de pensionări, iar în 2009 ritmul este crescător.

Preşedintele Traian Băsescu susţine că mass-media au o parte de vină pentru exodul magistraţilor. În urmă cu o lună, prezent la şedinţa CSM, şeful statului a spus că jurnaliştii nu se pricep la justiţie, iar atacurile lor generalizate strică imaginea sistemului judiciar.

"Atacarea generalizată a sistemului, pentru cazuri care nu plac nimănui, judecători, judecători cu experienţă, procurori cu experienţă, îi face pe unii să îşi părăsească meseria prin pensionare", a declarat Traian Băsescu la şedinţa CSM din 26 februarie 2009.

CSM a aprobat, pentru anul acesta, organizarea unui concurs de promovare în funcţii de execuţie pentru procurori şi judecători, pe 31 mai. Vor fi scoase 100 de posturi de judecător la tribunale şi 40 de posturi de judecător la curţile de apel.